Να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς ο Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, με το γραφείο του υποψηφίου προέδρου πάντως να απορρίπτει απερίφραστα την υποστήριξή του.

«Αν δεν σταματήσει αμέσως η μαζική μετανάστευση, θα γίνουμε μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα», υποστήριξε ο Ντιουκ προηχογραφημένο τηλεφωνικό μήνυμά του για την προώθηση της υποψηφιότητάς του στη Λουιζιάνα για τη Γερουσία. «Είναι καιρός να σηκωθούμε και να ψηφίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο και εμένα, τον Ντέιβιντ Ντιουκ, για τη Γερουσία», πρόσθεσε.

Ο 66χρονος πρώην ηγέτης της KKK αποπειράται επιστροφή στην πολιτική επωφελούμενος από την αναταραχή που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του Τραμπ. Πριν από έξι μήνες, ο μεγιστάνας των ακινήτων καθυστέρησε αρκετά να αποκηρύξει τη δημόσια έκφραση υποστήριξης στο πρόσωπό του από τον Ντέιβιντ Ντιουκ, παριστάνοντας αρχικά πως δεν ήξερε ποιος ήταν.

Αυτή τη φορά πάντως η ομάδα του Τραμπ απέρριψε δίχως χρονοτριβή οποιαδήποτε σύνδεση με τον Ντιουκ, γνωστή φιγούρα της ρατσιστικής ακροδεξιάς που είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να καταλάβει διάφορα αιρετά αξιώματα τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ήταν μέλος της πολιτειακής Βουλής των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνας από το 1989 ως το 1992.

Το μήνυμα του Ντιουκ είναι «απολύτως ενοχλητικό», ανέφερε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Η εκστρατεία Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για την εκστρατεία του Ντέιβιντ Ντιουκ, έχουμε αποκηρύξει τον Ντέιβιντ Ντιουκ και δεν εγκρίνουμε καμιά από τις δραστηριότητές του», πρόσθεσε.

Όμως η Χίλαρι Κλίντον επιμένει να συνδέει τον Τραμπ με τον Ντιουκ, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο αντίπαλός της είναι ρατσιστής: «θέλω (…) να δείξω στον κόσμο ότι ο Ντέιβιντ Ντιουκ υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόκειται για έναν πρώην “Μεγάλο Μάγιστρο” της Κου Κλουξ Κλαν», είπε κατά τη διάρκεια κλειστής, ιδιωτικής εκδήλωσης για την συγκέντρωση κεφαλαίων στο Ιστ Χάμπτον της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιώντας τον τίτλο του Ντιουκ στη ρατσιστική οργάνωση.