Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να απαγορεύσει τα μπουρκίνι εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2017.

Ο συντηρητικός πολιτικός, που εμφανίζεται ως προασπιστής των γαλλικών αξιών, είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει το μαγιό που έχει διχάσει τη γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση και κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας σχεδόν όλον τον Αύγουστο.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε την Παρασκευή την απαγόρευση των μπουρκίνι που είχε επιβληθεί σε πολλές παραλιακές πόλεις και κοινότητες με το αιτιολογικό ότι παραβίαζε τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Μετά την απόφαση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ υποστήριξε ότι ένας νόμος που θα απαγόρευε τα μπουρκίνι θα ήταν αντισυνταγματικός.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Σαρκοζί απάντησε: «Λοιπόν, τότε θα αλλάξουμε το Σύνταγμα. Το έχουμε αλλάξει καμιά τριανταριά φορές, δεν αποτελεί πρόβλημα».

Ο Σαρκοζί αγωνίζεται για να αυξήσει τη δημοτικότητά του καθώς στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προκριματικών για το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων προηγείται μέχρι στιγμής ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.