Ο διοικητής της ταξιαρχίας Ελ-Φαρούκ που βρίσκεται έξω από τη Σύρτη, Τουχάμι Ζαγιάνι, δήλωσε σήμερα ότι διεξάγει συνομιλίες για μια εκεχειρία μ’ ένα πρεσβύτερο της φυλής του Μουάμαρ Καντάφι μέσα στην πολιορκημένη πόλη Σύρτη.

Ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης δήλωσε στο Reuters ότι ο πρεσβύτερος, τον οποίο δεν κατονόμασε, ήρθε σε επαφή μαζί του στο δορυφορικό τηλέφωνό του και ζήτησε μια εκεχειρία.

«Μου τηλεφώνησε και είπε ότι ζητούν ασφαλή διέλευση για να εγκαταλείψουν την πόλη οι οικογένειες και οι ένοπλοι», δήλωσε.

Ο Ζαγιάνι διευκρίνισε πως συμφώνησε να επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Σύρτη οι οικογένειες από τη φυλή του Καντάφι, όμως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τους όρους για την παράδοση των ενόπλων οπαδών του Καντάφι.

«Δε μπήκαμε σε λεπτομέρειες και δε μιλήσαμε πολύ για το πώς θα αποχωρήσουν, όμως νομίζω πως το σενάριο θα είναι ότι θα πρέπει να αφήσουν τα όπλα τους», δήλωσε ο Ζαγιάνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δε γνωρίζει πού θα πάνε τα μέλη της φυλής του Καντάφι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Σύρτης, αφού εγκαταλείψουν την πόλη.