Οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, καλώντας την Τουρκία και τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Σε δήλωσή του, το Πεντάγωνο αναφέρει επίσης πως οι ΗΠΑ επανέλαβαν το αίτημα η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη και αντιλαμβάνονται πως η κίνηση αυτή έχει «σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί».

«Παρακολουθούμε από κοντά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μάχες (…) ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οργανώσεις της αντιπολίτευσης (σ.σ.: φιλοτουρκικές) και δυνάμεις που μετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Πενταγώνου. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια αντιτζιχαντιστική συμμαχία που υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς και στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι, αλλά περιλαμβάνονται επίσης άραβες μαχητές.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μάχες αυτές είναι απαράδεκτες και προκαλούν τη βαθιά ανησυχία μας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Οι μάχες επικεντρώνονται νότια της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, που κατελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τους μαχητές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

«Το ΙΚ δεν έχει παρουσία νότια της Τζαραμπλούς», επισημαίνει το Πεντάγωνο.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες (…) δεν τις υποστηρίζουμε», αναφέρει ακόμη το υπουργείο και καλεί «όλα τα ένοπλα μέρη να σταματήσουν» τη μάχη.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε σήμερα πως η Τουρκία δεν μπήκε σε πόλεμο με την εισβολή της στη βόρεια Συρία και πως δεν έχει την πρόθεση να γίνει μια μόνιμη δύναμη εκεί.

«Η Τουρκία δεν είναι μια κατοχική χώρα. Η Τουρκία δεν μπαίνει σε πόλεμο», δήλωσε ο Κουρτουλμούς προς δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Δαμασκού, γνώριζε για την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Η Ρωσία τους ενημέρωσε, είμαστε σίγουροι γι’ αυτό», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Άγκυρα στην εισβολή της στη βόρεια Συρία.

Ο Κουρτουλμούς δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εμποδίσει τον σχηματισμό ενός κουρδικού διαδρόμου.

«Ο στόχος της επιχείρησης είναι να καθαριστεί η περιοχή από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να εμποδιστεί το PYD και η YPG να δημιουργήσουν έναν διάδρομο από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη», ο οποίος «θα διαιρούσε τη Συρία», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.