Το μέλλον της δυναστείας Μπονγκό, που κυβερνά τη χώρα από το 1967, είναι αβέβαιο την επομένη των προεδρικών εκλογών στη Γκαμπόν, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Αλί Μπονγκό και ο αντίπαλός του Ζαν Πινγκ, πρώην στέλεχος του καθεστώτος, διεκδικούν τη νίκη.

Οι ψηφοφόροι (628.124 εγγεγραμμένοι συνολικά) ψήφισαν χθες μαζικά και σε ήρεμο κλίμα. Ωστόσο με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων άρχισαν να εκφράζονται πολλές ανησυχίες για την καταμέτρηση και τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, πριν από την ανακήρυξη του νικητή που αναμένεται να γίνει από αύριο.

Η μάχη των αντιφατικών ανακοινώσεων άρχισε ήδη από χθες βράδυ. «Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ο υποψήφιός μας Αλί Μπονγκό θα κερδίσει, είμαστε ήδη καθ’ οδόν για μια δεύτερη θητεία’, δήλωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος του, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

«Στο 20% των ψηφισάντων που καταγράψαμε, ο Αλί Μπονγκό έχει λιγότερο από 40% και ο Ζαν Πινγκ έχει πάνω από 57%», δήλωσε εκπρόσωπος 73χρονου βετεράνου διπλωμάτη.

Οι αλληλοκατηγορίες για νοθεία άρχισαν ήδη, παρά την παρουσία δεκάδων παρατηρητών Ευρωπαίων και Αφρικανών που αναμένεται να εγγυηθούν μια «καθαρή και διαφανή» εκλογική διαδικασία, όπως επανέλαβε ο Μπονγκό χθες.

Οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωση και της Αφρικανικής Ένωσης δεν έκαναν λόγο για κανένα συμβάν, εκτός από τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των μισών και πλέον εκλογικών τμημάτων.

Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στο Πορτ-Ζεντίλ, την οικονομική πρωτεύουσα, όπου βίαια επεισόδια είχαν ξεσπάσει το 2009 μετά την εκλογή του Αλί Μπονγκό . «Ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις τον Αλί και όλη τη συμμορία του είναι μέσω της κάλπης», δήλωσε η ψηφοφόρος Φρανσουάζ Μπα.

«Ψήφισα για να δώσω μια κλωτσιά σε αυτή τη συμμορία της ψευτοαντιπολίτευσης που δεν έχει πρόγραμμα για τη χώρα», δήλωσε από την άλλη πλευρά ο 32χρονος Στιβ.

Φτώχεια

Το Πορτ-Ζεντίλ, που έχει πληγεί από την πετρελαϊκή κρίση, είναι μια πόλη σύμβολο των κοινωνικών εντάσεων στη Γκαμπόν. Το ένα τρίτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ζει μέσα στη φτώχεια, παρά τον μεγάλο δασικό και μεταλλευτικό πλούτο της χώρας.

Την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τους υποψηφίους να «απόσχουν από κάθε υποκίνηση στη βία».

«Βίαια επεισόδια ετοιμάζονται σε ορισμένες συνοικίες της Λιμπρβίλ και στο Πορτ-Ζεντίλ. Έχουμε ήδη εντοπίσει αυτούς που πρωτοστατούν», είχε δηλώσει την Τετάρτη κυβερνητική πηγή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στα εκλογικά τμήματα. Για λόγους ασφαλείας οι αρχές είχαν κλείσει τα σύνορα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος το Σάββατο από τις 00.01 έως τις 20.00.

Καθώς δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις, ο 57χρονος Αλί Μπονγκό θεωρείτο εδώ και καιρό φαβορί έναντι του Ζαν Πινγκ. Μια ισορροπία δυνάμεων επήλθε όταν στα μέσα Αυγούστου οι σημαντικότεροι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν γύρω από τον Πινγκ.