Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση χθες Σάββατο στις αρχές της Αλγερίας να «απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους» έναν ακτιβιστή, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για «προσβολή του προφήτη».

Ο Σλιμάν Μπουχάφς καταδικάστηκε την 7η Αυγούστου από δικαστήριο της Μπένι-Ουαρτιλάν (300 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου), αφού κρίθηκε ένοχος για «προσβολή του προφήτη» Μωάμεθ και «δυσφήμιση» του ισλάμ σε μια σειρά αναρτήσεών του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανέφερε η ΜΚΟ.

Η εκδίκαση της έφεσής του έχει οριστεί για την 31η Αυγούστου.

Ο άνδρας συνελήφθη την 31η Ιουλίου από στρατοχωροφύλακες και έγινε έρευνα στο σπίτι του στην περιοχή Σέτιφ (ανατολική Αλγερία), όπου ζει αυτός ο 49χρονος πατέρας και οικογενειάρχης.

Εδώ και ημέρες έχει αρχίσει απεργία πείνας στη φυλακή της Σέτιφ, όπου κρατείται, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία επικαλείται την οικογένειά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Αλγερίας, ο άνδρας προσηλυτίστηκε στον προτεσταντισμό πριν από 20 χρόνια.

Το Σύνταγμα της Αλγερίας, το οποίο αναθεωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά ορίζει ότι το Ισλάμ είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «οι αόριστες διατυπώσεις στον Ποινικό Κώδικα και σε μια διάταξη που ορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης των άλλων θρησκευτικών λατρειών πέραν αυτής των μουσουλμάνων έχουν χρησιμοποιηθεί για τον διωγμό ανθρώπων οι οποίοι άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής πίστης».