Οκτώ παραγουανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε μια επίθεση που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δράσης της οργάνωσης Στρατός του Παραγουάνικου Λαού (Ejército del Pueblo Paraguayo, EPP) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή Κονσεψιόν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης, Φρανσίσκο ντε Βάργκας.

«Τοποθέτησαν εκρηκτικά στο σημείο της αναμενόμενης διέλευσης της περιπόλου. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε οδηγεί στη σκέψη ότι πρόκειται για (ενέργεια η ευθύνη για την οποία βαρύνει) την εγκληματική οργάνωση EPP», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα ABC, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς οι στρατιώτες εκτελούσαν περιπολία σε επαρχιακό δρόμο κοντά στο χωριό Αρογίτο, 500 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Παραγουάης, οι αντάρτες της αυτοπροσδιοριζόμενης ως μαρξιστικής-λενινιστικής οργάνωσης EPP, περίπου είκοσι μέλη της οποίας πιστεύεται πως συνεχίζουν τη δράση τους, εκπαιδεύτηκαν από την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που αυτή την εβδομάδα υπέγραψε μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση της Κολομβίας, σηματοδοτώντας τον τερματισμό μιας σύρραξης που διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια.

Οι αρχές επιρρίπτουν στην EPP την ευθύνη για πάνω από 50 θανάτους μετά το 2007.

Οι στρατιώτες που στοχοθετήθηκαν στη χθεσινή επίθεση ανήκουν σε μια ειδική μονάδα που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση το 2013, με αποστολή την καταστολή του αντάρτικου της EPP.

Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη μιας οργάνωσης που προέκυψε από μια διάσπαση στην EPP, της Ένοπλης Οργάνωσης των Αγροτών (Agrupación Campesina Armada, ACA) σκοτώθηκαν από μέλη της μονάδας αυτής το 2014 και το 2015.

Η κυβέρνηση ενέτεινε τις επιχειρήσεις της εναντίον των ανταρτών μετά την απαγωγή και τη δολοφονία ενός ζευγαριού Γερμανών που διηύθυνε ένα εκτροφείο βοοειδών τον Ιανουάριο του 2015.

Η οργάνωση EPP κατηγορείται από τις αρχές της Παραγουάης για μια σειρά απαγωγών, δολοφονιών και επιθέσεων στον απομακρυσμένο βορρά της χώρας, μια περιοχή με πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, φτωχούς αγρότες γης, αλλά και παράνομες φυτείες μαριχουάνας.

Οι αντάρτες κρατούν ομήρους τρεις ανθρώπους: έναν πράκτορα της αστυνομίας, που έχουν στα χέρια τους εδώ και δύο χρόνια, καθώς δύο Μενονίτες, μέλη μιας προτεσταντικής αίρεσης ευρωπαϊκής προέλευσης, που ανήκουν σε κοινότητες οι οποίες επιδίδονται κυρίως σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες.