Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε προχθές Πέμπτη ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, σύμφωνα με είδηση στο σημερινό «Φιλελεύθερο».

Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού» προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε.

Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18″E.

Η συντεταγμένη αυτή εφάπτεται της ακτής του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα και δεν αναγνωρίζει καν χωρικά ύδατα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.