Σε 290 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης. Κάτω από τόνους μπάζα, κυρίως στο ισοπεδωμένο Αματρίτσε, υπάρχουν ακόμα δεκάδες αγνοούμενοι και όσο οι ώρες περνούν σβήνουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Συνολικά 238 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Ωστόσο πρόσφατα δεν έχει γίνει καμιά διάσωση.

Τρεις ημέρες μετά τη δόνηση που έπληξε την ορεινή καρδιά της χώρας, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι διασώστες και οι εθελοντές συνεχίζουν να ψάχνουν στο ισοπεδωμένο Αματρίτσε. Όμως κάτω από τα συντρίμμια δεν ακούγονται πλέον φωνές, δεν υπάρχουν ίχνη ζωής.

AMA1

«Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει πίσω ζωντανούς τους φίλους μας αλλά εξακολουθούμε να σκάβουμε γιατί αγνοούνται πολλοί» είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, ο Σέρτζιο Πιρότσι.

Σε γειτονικά χωριά, όπως στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο, οι διασώστες αποχώρησαν αφού απεγκλωβίστηκαν όλοι οι κάτοικοι, νεκροί ή ζωντανοί. «Απομακρύναμε τους τελευταίους νεκρούς που εντοπίσαμε. Δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν μάθουμε ποτέ αν ο αριθμός των αγνοούμενων για τους οποίους είχαμε πληροφόρηση αντιστοιχεί πραγματικά στον αριθμό των ανθρώπων που θάφτηκαν στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης.

AMA2 AMA3

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 388 άνθρωποι νοσηλεύονται για τραυματισμούς που υπέστησαν σε νοσοκομεία και οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

AMA4

Η γη συνέχισε να δονείται και δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν, μεταξύ των οποίων μια δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών λίγο μετά τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, που έκοψε την οδό πρόσβασης στο Αματρίτσε.

Μεσίστιες οι σημαίες το Σάββατο

Η σημερινή ημέρα, Σάββατο, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους με την ευκαιρία των κηδειών των περίπου πενήντα θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερο. Οι κηδείες πρόκειται να τελεσθούν το πρωί στο Άσκολι Πιτσένο, δημοσία δαπάνη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η πρώτη κηδεία ενός θύματος του σεισμού, του 28χρονου Μάρκο Σανταρέλι, έγινε χθες στη Ρώμη. «Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την οδύνη του πατέρα που ζει περισσότερο από τα παιδιά του. Ίσως να μην υπάρχουν λόγια» είπε ο πατέρας του, Φίλιπο Σανταρέλι, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera.

AMA5 AMA6

Οι κηδείες άλλων έξι θυμάτων, μεταξύ των οποίων ενός 8χρονου αγοριού και δύο κοριτσιών ηλικίας 14 και 15 ετών έγιναν στη γενέτειρά τους, την Πομέτσια, στα νότια της Ρώμης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009, στην κοντινή Λάκουιλα, που είχε αφήσει πίσω του 300 νεκρούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ της Πέμπτης, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.