Κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες μειώθηκε το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων έναντι του αντιπάλου της των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στις 5 μονάδες από τις 12 μονάδες στις οποίες είχε φθάσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως κατέγραψε μια κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς η οποία δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη από την 22η ως την 25η Αυγούστου, βρήκε ότι το 41% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Ωστόσο το 23% των ψηφοφόρων απάντησε ότι δεν επιλέγει κανέναν τους.

Η Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών, προηγείται σταθερά του μεγιστάνα των ακινήτων Τραμπ στη δημοσκόπηση αυτή αφότου ολοκληρώθηκαν τα εθνικά κομματικά συνέδρια των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων στα οποία οι δύο τους έλαβαν επίσημα το χρίσμα. Το ποσοστό της κυμαίνεται μεταξύ του 41% και του 45% αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ το προβάδισμά της έφθασε μέχρι και το 12% την Τρίτη.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.154 ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3%.

Αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι οι δωρεές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειάς της ενόσω ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013) επηρέασαν τις αποφάσεις που έλαβε, κάτι που η πρώην ΥΠΕΞ αρνείται. Εξάλλου συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή και ιδιωτικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και όχι κυβερνητικών – όταν ήταν το αφεντικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τραμπ και Κλίντον αντάλλαξαν εξάλλου φραστικά πυρά και για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος πρόεδρος για τους αφροαμερικανούς και για άλλες μειονότητες, ενώ ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μεταβάλει τη σκληροπυρηνική στάση του σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Συνυπολογιζομένων και υποψηφίων από μικρά και εναλλακτικά κόμματα, το προβάδισμα της Κλίντον συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο: την υποστηρίζει ένα 39% των πιθανών ψηφοφόρων, έναντι ενός 36% που τάσσεται υπέρ του Τραμπ, ενός 7% που τάσσεται υπέρ του Φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον κι ενός 3% που υποστηρίζει την Τζιλ Στάιν, την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.