Η «Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει», αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν γρήγορα ανατολικά του Ευφράτη, πιο μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

«Προς το παρόν δεν έχουν αποσυρθεί, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τη διαδικασία αυτή, αυτή η υποχώρηση είναι σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Ισίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV κατά τη δεύτερη ημέρα μιας επίθεσης των σύρων ανταρτών, που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στην εκδίωξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς (βόρεια).

Ο Ισίκ δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχουν απώλειες στις τάξεις των τουρκικών στρατευμάτων από την επίθεση.

Με την επιχείρηση η Άγκυρα θέλει να αποτρέψει την κατάληψη της πόλης από κουρδικές πολιτοφυλακές και «να ανοίξει έναν διάδρομο για τους μετριοπαθείς αντάρτες», σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου τη μάχη της Αλ-Μπαμπ, προπύργιου του ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι. Αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι Κούρδοι θα μπορούν να ενώσουν τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους, από την Αφρίν μέχρι τις περιοχές τους στη βορειοανατολική Συρία.

«Ένα μικρό μέρος των FDS αποσύρθηκε ανατολικά του Ευφράτη. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους βρίσκεται ακόμη δυτικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος πηγές που βρίσκονται επιτόπου.

«Οι Κούρδοι δεν θα εγκαταλείψουν το όνειρό τους (να ενώσουν τις αυτόνομες περιοχές τους), παρ’ όλες τις διεθνείς πιέσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου, πηγές των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πως οι σύροι αντάρτες που κατέλαβαν χθες την Τζαραμπλούς από το Ισλαμικό Κράτος έχουν προωθηθεί 10 χλμ. νότια της μεθοριακής πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως δυνάμεις που υποστηρίζονται από Κούρδους και στις οποίες αντιτίθεται η Άγκυρα κατέλαβαν, στο μεταξύ, έως και 8 χλμ. εδάφους βόρεια, προφανώς στην προσπάθειά τους να προλάβουν την προώθηση των ανταρτών.

Μία από τις πηγές δήλωσε πως οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στο χωριό αλ-Αμάρνα, νότια της Τζαραμπλούς, χθες το βράδυ, καθώς αντάρτες που προωθούνταν από τον βορρά συνάντησαν υποστηριζόμενες από τους Κούρδους δυνάμεις που είχαν προωθηθεί από τον νότο. Το χωριό τελεί σήμερα υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσε η πηγή στις ανταρτικές δυνάμεις.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκαν ελαφρά όπλα.

Χάρτης που έδωσε μια δεύτερη πηγή των ανταρτών δείχνει πως υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες προωθήθηκαν σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος τόσο νότια της Τζαραμπλούς όσο και δυτικά κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η Τουρκία εξακολουθεί να εποπτεύει την επιχείρηση, πρόσθεσε η πηγή των ανταρτών.