Στις εσχατιές της Σιβηρίας, Ρώσοι «λαθροθήρες» αναζητούν στη Γη κάτι που πολύ δύσκολα θα μας περνούσε από το μυαλό: μαμούθ.

Με κίνητρο τα χρήματα οι άνδρες αυτοί «χτενίζουν» την αχανή γη αποφεύγοντας αστυνομικές περιπολίες και αναζητώντας απομεινάρια των προϊστορικών ζώων. Προφανώς η δραστηριότητά τους είναι παράνομη και επικίνδυνη αλλά η μαύρη αγορά πληρώνει καλά…

Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στον φωτογράφο Amos Chapple που έζησε μαζί τους τρεις εβδομάδες καταγράφοντας την εντελώς παράλογη καθημερινότητά τους.

Με την ελπίδα να χτυπήσουν «φλέβα χρυσού», οι λαθροθήρες περνούν ολόκληρους μήνες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με τον κίνδυνο των αρκούδων να παραμονεύει. Στα μάτια τους όμως αξίζει τον κόπο αφού ένας χαυλιόδοντας 65 κιλών μπορεί να τους αποφέρει ακόμα και 34.000 δολάρια. Πολλές φορές βέβαια ανασύρουν κομμάτια που έχουν μικρή ή μηδαμινή αξία.

Ο Chapple δεσμεύτηκε να μην αποκαλύψει την περιοχή στην οποία βρήκε 50-60 κυνηγούς να αναζητούν ίχνη προϊστορικών μαμούθ. Ζώντας σε σκηνές στο δάσος, συχνά περνούσαν ολόκληρο το καλοκαίρι μακριά από την οικογένειά τους, όπως περιγράφει.

Εξομολογήθηκε πως για την πρόσβαση στην περιοχή πλήρωσε αλλά ακόμα κι έτσι η υποδοχή του ήταν εχθρική. «Την πρώτη εβδομάδα το μόνο που έκανα ήταν να πλένω πιάτα και να κόβω ξύλα», δήλωσε στη Daily Mail, περιγράφοντας ως πολύ άγριες τις συνθήκες ζωής εκεί.

«Κάποιοι είχαν όπλα για να διώχνουν τις αρκούδες, πολλές φορές περπατούσα μόνος κι αυτό σε κρατά σε εγρήγορση, τα κουνούπια ήταν σμήνη που σε ακολουθούν παντού και όταν έφτανε η βότκα οι κυνηγοί γίνοντας άγρια ζώα», περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να βγάλουν τα απολιθώματα οι κυνηγοί χρησιμοποιούν μεθόδους που καταστρέφουν τα ποτάμια της περιοχής. «Οι ποταμοί μοιάζουν με ζεστή σοκολάτα, τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί. Αν συνεχιστεί αυτός ο τρόπος εξαγωγής των απολιθωμάτων το οικοσύστημα θα καταστραφεί», λέει.

mining2 mining3 mining4 mining5 mining1 mining6 mining7 mining8