Πολλές από τις ιστορικές παγόδες του Μπαγκάν, της αρχαίας πόλης που σήμερα είναι πόλος έλξης τουριστών, υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Μπαγκάν είπε επίσης ότι μια Ισπανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στην περιοχή τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση εξαιτίας του σεισμού. «Πολλές από τις περίφημες παγόδες υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε.

Ο Αούνγκ Κιάου, ένας υπεύθυνος του γνωστότερου αρχαιολογικού χώρου της Μιανμάρ, είπε ότι έχουν διαπιστωθεί ζημιές «σε περίπου 60 παγόδες».

Ο σεισμός έγινε αργά το απόγευμα, την ώρα που πολλοί τουρίστες συρρέουν στο Μπαγκάν για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα με φόντο τις χιλιάδες παγόδες.

Ένας άνδρας 22 ετών σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε ένα σπίτι στην περιοχή του Μαγκουέι, στο χωριό Πακόκου, ανακοίνωσε ο Χαν Ζαν Ουίν, βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή αυτή όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στην Ταϊλάνδη, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. «Βγήκαμε όλοι στον δρόμο, εγκαταλείποντας σπίτια και καταστήματα», έγραψε στο Facebook ένας Μπαγκλαντεσιανός, κάτοικος της πόλης Τσιταγκόνγκ, στα σύνορα με τη Μιανμάρ.

Στη βιομηχανική ζώνη της Ντάκα, περίπου 20 εργάτες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από την οικοδομή όπου εργάζονταν, μετέδωσε η τοπική τηλεόραση.

Το USGS εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του σεισμού θα περιοριστούν στη Μιανμάρ, ωστόσο προειδοποίησε για τη «μεγάλη ευπάθεια» των κτισμάτων της ευρύτερης περιοχής. Το Μπαγκάν, με τις χιλιάδες βουδιστικές παγόδες που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 15ο αιώνα, είναι ιδιαίτερα ευπαθές σε σεισμούς. Πέρα από τα ιστορικά κτίσματα, πολλά σύγχρονα κτίρια της χώρας δεν έχουν χτιστεί με βάση τους αντισεισμικούς κανόνες. Η στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τη Μιανμάρ επί πολλές δεκαετίες άφησε τη χώρα σε ερείπια, με τις υποδομές της κατεστραμμένες. Από το 2011, όταν οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς, η χώρα έχει μπει σε φάση εντατικής ανοικοδόμησης.