Στο αεροδρόμιο Καποντικίνο της Νάπολης προσγειώθηκε πριν από λίγο το αεροσκάφος που μετέφερε στην Ιταλία την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σε λιγότερο από μια ώρα πρόκειται να επισκεφθούν τον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο μικρό νησί Βεντοτένε.

Ο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση αυτή των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.