Οι τουρκικές Αρχές καταβάλλουν σήμερα προσπάθειες για να ταυτοποιήσουν τον πολύ νεαρό καμικάζι που ανατινάχθηκε σκοτώνοντας 54 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στη διάρκεια μιας μεγάλης κουρδικής γαμήλιας γιορτής στην Γκαζιάντεπ, πιθανόν για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Γκαζιάντεπ βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσει» εντελώς από το Ισλαμικό Κράτος. «Είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο απολογισμός της επίθεσης, που ήταν η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία, αυξήθηκε από 51 σε 54 νεκρούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, διευκρινίζοντας ότι 66 πρόσωπα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, τα 14 από τα οποία σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η επίθεση της προηγουμένης πραγματοποιήθηκε από «έναν καμικάζι που ήταν μεταξύ 12 και 14 ετών και ο οποίος είτε ανατίναξε ο ίδιος τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση». Δήλωσε και πάλι πως οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το ΙΚ ήταν αυτό που πραγματοποίησε την επίθεση αυτή εναντίον ενός γάμου που διεξαγόταν υπαίθρια παρουσία πολλών προσκεκλημένων.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι παιδιά ή έφηβοι, αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και 29 από τους 44 νεκρούς, που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήταν κάτω των 18 ετών. Ένας τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 22 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο Ερντογάν εξήγησε επίσης χθες πως το ΙΚ προσπάθησε να «εγκατασταθεί» στην Γκαζιάντεπ, που βρίσκεται μόλις 60 χλμ. βόρεια των συνόρων με τη Συρία και όπου συρρέουν νέοι σύροι πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

Η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε πως τεστ DNA διεξάγονται για να βρεθεί η ταυτότητα του καμικάζι.

Αυτός ο τελευταίος μπορεί να έφθασε από τη Συρία, όμως το ΙΚ έχει εμφυτεύσει πυρήνες και στην Τουρκία, κυρίως στην Γκαζιάντεπ και την Κωνσταντινούπολη, υπενθύμισε ο αρθρογράφος της Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές σε αντίποινα για τις επιθέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών και της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του ΙΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πληρώνουμε το τίμημα της μάχης εναντίον του ΙΚ. Όλοι οι νεκροί ήταν Κούρδοι», γράφει ο αρθρογράφος.

Οι Αρχές καταζητούν επίσης δύο πρόσωπα που φέρεται ότι συνόδευσαν τον νεαρό καμικάζι στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια διέφυγαν.

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως «όλοι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν Κούρδοι».

Οι νιόπαντροι -ένα ζευγάρι που διέφυγε από τις μάχες στην περιοχή του Σιίρτ για να έρθει στην Γκαζιάντεπ με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα- επέζησαν.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο τύπος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε -παραγεμισμένη με μέταλλο- είναι ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον φιλοκουρδικών συγκεντρώσεων το 2015 που αποδόθηκαν στο ΙΚ, στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (34 νεκροί) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (103 νεκροί). Ένα γιλέκο για εκρηκτικά βρέθηκε επίσης χθες στον τόπο της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ.

Παρά τη σοβαρότητα της επίθεσης, τα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα ενδιαφέρονται και πάλι σήμερα περισσότερο για τις συνέπειες της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Τα 44 πτώματα που έχουν ταυτοποιηθεί ενταφιάσθηκαν χθες στην Γκαζιάντεπ σε πολύ συγκινητικές τελετές.

Ωστόσο σε ορισμένους ο πόνος έδωσε τη θέση του στην οργή. Μια ομάδα ανθρώπων πέταξε μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρέμειναν σε απόσταση. «Ντροπή σου, Ερντογάν!» φώναζαν οι Κούρδοι απευθυνόμενοι στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν τους προστάτεψε.

Μια μητέρα έχασε τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της ενώ ο σύζυγός της νοσηλεύεται στην εντατική, γνωστοποίησε η εφημερίδα Yeni Safak.

Τα νεαρότερα θύματα ήταν δύο παιδιά τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο των νεκρών που δημοσιεύεται από τον Τύπο.