Σύμφωνα με δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, μόλις το ένα πέμπτο του πληθυσμού πιστεύει ότι η περιουσία του θα μπορούσε να φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αντιθέτως, το 62% των ερωτώμενων δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο.

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Associated Press και του CNBC αποτυπώνει τις απόψεις των Αμερικανών αναφορικά με τις οικονομικές τους δραστηριότητες . Έξι στους δέκα πολίτες, δηλώνουν πως η εμπιστοσύνη τους σε επενδύσεις έχει κλονιστεί εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης. Στην ερώτηση «τι θα κάνατε εάν είχατε ένα εκατομμύριο δολάρια;», 3 στους δέκα απάντησαν είτε θα τα επένδυαν είτε θα τα αποταμίευαν. Το 17% των ερωτώμενων θα τα δώριζαν στην οικογένεια τους, το 14% θα τα ξόδευαν, το 13% για αποπληρωμή χρεών, το 12% θα τα αξιοποιούσαν για επενδύσεις σε ακίνητα και τέλος το 11% θα έκανε φιλανθρωπίες.

Αν και ο αριθμός των εκατομμυριούχων, στις ΗΠΑ αυξάνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν η περιουσία του να αγγίξει ποτέ το νούμερο αυτό σε αξία. Ωστόσο, σήμερα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχουν περισσότεροι από 10.000.000 άνθρωποι που η περιουσία τους φτάνει και ξεπερνά σε αξία το 1 εκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, μια έρευνα του Deloitte Center for Financial Services, προβλέπει ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020!

Οι συμβουλές που δίνονται για οικονομική ευημερία σήμερα στους πολίτες των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τις σταθερές αποταμιεύσεις, τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και την αργοπορημένη συνταξιοδότηση. Οι τρεις κανόνες σύμφωνα με τους «ειδικούς», είναι να μην ξοδεύει κανείς περισσότερα από όσα βγάζει. Έπειτα, να έχει ορίσει ένα σταθερό ποσό προς αποταμίευση κάθε μήνα και να προσπαθεί να το επιτυγχάνει. Τέλος, οι τυχόν επενδύσεις να μην είναι μόνο σε μετοχές ή ακίνητη περιουσία αλλά να περιλαμβάνουν διάφορους τομείς.

Εάν κάποιος ξεκινάει με ένα κεφάλαιο της τάξης των 10.000 δολαρίων που έχοντας επενδυθεί σωστά, αυξάνεται 5% κάθε χρόνο, τότε ο στόχος του να γίνει εκατομμυριούχος μπορεί να επιτευχθεί στην ηλικία των 70, εφόσον:
– ένας 25χρονος, πρέπει να αποταμιεύει 450 δολάρια κάθε μήνα,
– ένας 35χρονος, 850 δολάρια,
– ένας 45χρονος, 1.700 δολάρια
– και ένας 55χρονος 4.000 δολάρια.

Στο… Αμέρικα φυσικά όλα αυτά γιατί εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά!