Αυξάνει διαρκώς την ένταση ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με απειλές για τους πρόσφυγες και τη συμφωνία με την ΕΕ.

Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Ε.Ε για την επανεισδοχή προσφύγων, προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους έναντι της χώρας του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Σε αυτή τη φάση, στις σχέσεις με την Ευρώπη, είναι βεβαίως πολύ σημαντικά θέματα ειδικά η συμφωνία επανεισδοχής και η απελευθέρωση της βίζας. Αυτά είναι βεβαίως βήματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και η Ευρώπη δυστυχώς δεν τήρησε την υπόσχεσή της σε αυτό το πλαίσιο», υποστηρίζει ο κ. Ερντογάν, σε αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv και θα προβληθεί αύριο, ενώ προσθέτει: «Θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα και για αυτό είναι σημαντικό ότι σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, αν βεβαίως αυτή δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για την συμφωνία επανεισδοχής».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η Ευρώπη να στεκόταν στο πλευρό της Τουρκίας σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. « Έτσι όπως συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, όπως εξέφρασαν εκεί τα συλλυπητήριά τους, θα έπρεπε να είχαν στείλει και στην Τουρκία εκπροσώπους. Θα έπρεπε να δουν το τουρκικό Κοινοβούλιο. Δεν το έκαναν», τονίζει και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από τρεις ημέρες, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως.

«Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της», προσθέτει. Εμφανίζεται δε να επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ απορρίπτει κάθε κριτική για το στιλ ηγεσίας του.

Μουζάλας: Δεν υπάρχει αύξηση ροών

Τη θέση ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό και πως δεν υπάρχει αύξηση των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικά για τις προσφυγικές ροές, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Έχουμε ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται» είπε, σημειώνοντας: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι’ αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συμφόρησης που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία είναι μια συμφόρηση στα νησιά.

«Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, των καλών προσφύγων και μεταναστών, και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουμε με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη» δήλωσε και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά αυτά.

«Τα μέτρα αυτά είναι η μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα, υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι εξεγείρονται, καίνε τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με τη συμπεριφορά τους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε: «Αυτό θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Για εκείνους τους ανθρώπους στα νησιά οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και επιτροπές προσφυγών και δεν θα επιστρέψουν στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως και αυτοί θα μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά αυτά. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνει την αστυνόμευση στα νησιά, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και παραβατικές συμπεριφορές από πρόσωπα που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

 

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση ότι πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας» είπε και επισήμανε πως αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό πάνω από 200.000 πρόσφυγες. «Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.