Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Απέπλευσε λίγο μετά το μεσημέρι από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Eρωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία πολεμικών πλοίων, ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το «Πιρί Ρέις», αφού σημείωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ότι «θα ζητηθεί συνοδεία, αν χρειαστεί».

Στο πλοίο, που απέπλευσε από το λιμάνι στην Ούρλα (Βουρλά), επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες.

Το μήκους 36 μέτρων και πλάτους 8,10 μέτρων πλοίο, που είχε «πρωταγωνιστήσει» στην «κρίση του Μάρτη» το 1987 στο Αιγαίο, έχει κατασκευαστεί το 1978 στην τότε Δυτική Γερμανία.