Η Γερμανία μοιάζει να περιέστειλε δραστικά την πολιτική των ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών το 2016, καθώς απέλασε ήδη 13.000 ανθρώπους χωρίς έγκυρα έγγραφα το πρώτο εξάμηνο του έτους, ένας αριθμός που ήδη υπερβαίνει κατά 4.000 το σύνολο του 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Την ίδια περίοδο η χώρα υποδέχθηκε περί τους 117.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που συγκρίνεται με το ένα εκατομμύριο και πλέον ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα όλη τη χρονιά πέρσι, κυρίως μέσω της Αυστρίας.

Οι περισσότερες αρνήσεις εισόδου έγιναν σε χερσαία σημεία εισόδου και οι Αφγανοί (2.500), οι Σύροι (1.300) και οι Ιρακινοί (1.000) κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των προσώπων που απελάθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας κατόπιν αιτήματος του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διέκοψε τον περασμένο μήνα τις διακοπές της για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησής της για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών έπειτα από δύο επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Η Μέρκελ επέμεινε στη θέση ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας εμπόλεμων συρράξεων ή διωγμών έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Πέραν των Αφγανών, των Σύρων και των Ιρακινών, υπήκοοι του Ιράν, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, του Πακιστάν, της Γκάμπιας, της Σομαλίας και της Αλγερίας συμπληρώνουν τη δεκάδα των εθνικοτήτων των περισσότερων απελαθέντων.

Εξάλλου ο αριθμός των ανθρώπων που αιτούνται ασύλου στη Γερμανία μειώθηκε δραστικά φέτος εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια, της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για να αναχαιτιστεί το κύμα προσφύγων και μεταναστών που έφθασε μέσω Αιγαίου στην Ελλάδα, αλλά και των αυστηρότερων κανόνων που διέπουν τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία.

Τον Ιούλιο έφθασαν στη Γερμανία 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ένας αριθμός υποδιπλάσιος του ημερήσιου μέσου όρου στο αποκορύφωμα της κρίσης, το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, επισήμανε η γερμανική αστυνομία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο αριθμός των αφίξεων τους επτά πρώτους μήνες του 2016 ανήλθε σε 122.000.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία αρχικά καταγράφονται σε κέντρα υποδοχής, στα οποία πρέπει να περιμένουν επί μήνες πριν μπορέσουν να υποβάλουν επίσημα αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο, γεγονός που δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο εγγράφων και αυξάνει εκθετικά τον φόρτο εργασίας των δημοσίων λειτουργών.

Η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών έχει πλήξει τη δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ και προβάλλεται ως μια από τις αιτίες που αυξάνονται τα ποσοστά ενός αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία.

Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών που συνήψε με την ΕΕ φέτος αν δεν υπάρχει συμφωνία προκειμένου να καταργηθούν οι βίζες για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία με πλεούμενα από τη Λιβύη αυξάνεται.