Το πράσινο φως έδωσε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μια διαβούλευση η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και στην οποία έχει στηρίξει το πολιτικό μέλλον του.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την εγκυρότητα των περισσότερων από 500.000 υπογραφών που απαιτούνταν βάσει του νόμου προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα, έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να επιλέξει ημερομηνία. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

Αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει από τον Απρίλιο τις προτεινόμενες αλλαγές που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση της Γερουσίας ως αιρετού σώματος, όμως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλίας του 1948 θα πρέπει να τεθούν σε λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Ρέντσι έχει πει πως οι συνταγματικές αλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες διακυβέρνησης από εύθραυστες κυβερνήσεις που έχουν καταστήσει δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα για τον ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.