Ένας Σύρος ηλικίας 29 ετών, ο οποίος είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Σουηδίας σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για τη διάπραξη ενός εγκλήματος πολέμου, ποινή η οποία έγινε βαρύτερη μετά την εκδίκαση της έφεσης που είχε υποβάλει.

Ο Μουχάναντ Ντρούμπι προδόθηκε από ένα βίντεο το οποίο είχε αναρτήσει ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2012, και στο οποίο εικονιζόταν να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό ενός στρατιώτη του καθεστώτος για να αναγκαστεί το θύμα να ομολογήσει ότι ανήκε στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο βίντεο εικονίζεται το θύμα, ένας άνδρας ήδη τραυματισμένος, δεμένος χειροπόδαρα, να δέχεται επανειλημμένα χτυπήματα με ρόπαλο και μαστίγιο από τουλάχιστον πέντε βασανιστές. Εξ αυτών, μόνον ο Ντρούμπι αναγνωρίστηκε.

Ο πρώην αντάρτης ζει από το 2013 στη Σουηδία, τη χώρα όπου είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο.

Η σημερινή δίκη σηματοδότησε την ολοκλήρωση της τρίτης κατά σειρά δικαστικής διαδικασίας για την υπόθεση του—με κάθε απόφαση του επιβλήθηκε και βαρύτερη ποινή.

Στην πρώτη δίκη, τον Φεβρουάριο του 2015, δικαστήριο της Στοκχόλμης τον καταδίκασε για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, καθώς διέπραξε βιαιότητες σε βάρος ενός αιχμαλώτου πολέμου. Καταδίκασε τον Ντρούμπι σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Όμως ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε στην Τουρκία το θύμα του ξυλοδαρμού, το οποίο αποκάλυψε πως όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, είχε ήδη λιποτακτήσει κι ενταχθεί στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ο άνδρας προσέφυγε στα σουηδικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ξαναρχίσει από το μηδέν.

Τον Μάιο του 2016 δικαστήριο της Χουντίνιε (ανατολική Σουηδία) επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης επτά ετών, κάνοντας λόγο για επίθεση με στόχο την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Στη σημερινή του απόφαση, το εφετείο της Στοκχόλμης έκανε λόγο περί διάπραξης ενός εγκλήματος πολέμου, εξηγώντας ότι στη Συρία εν έτει 2012 οι πράξεις του Ντρούμπι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν τίποτε άλλο. Επίσης αποφάσισε την απέλασή του και την αμετάκλητη απαγόρευση της εισόδου του στη σουηδική επικράτεια αφού ο Μουχάναντ Ντρούμπι εκτίσει την ποινή του.