Περίπου 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συγκεντρωθεί στην Κολονία, στη Γερμανία, για να υποστηρίξουν τον Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του Ρήνου, οι οπαδοί του ισλαμοσυντηρητικού αρχηγού του κράτους ανέμιζαν στην πλειονότητά τους τουρκικές σημαίες, σχηματίζοντας μια κόκκινη υφασμάτινη θάλασσα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να τραγουδούν τον τουρκικό και στη συνέχεια το γερμανικό εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος.

Σε όλες τις ομιλίες υπάρχουν αιχμές εναντίον των γερμανών πολιτικών και των τοποθετήσεών τους το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ενώ εκ των κεντρικών συνθημάτων που ακούγονται είναι αυτό υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» μία απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στη Γερμανία, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να απαγορεύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Από τη Δήμαρχο της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ έχει δημιουργηθεί επιτελείο κρίσης σε πυροσβεστικό Σταθμό της περιοχής ώστε να είναι δυνατό, σε περίπτωση ανάγκης, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Οι συγκεντρώσεις περιφρουρούνται από δύναμη 2700 αστυνομικών, τόσο από το κρατίδιο όσο και από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Το Focus μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση αστυνομικού, ο οποίος συμμετέχει στην επιχείρηση: «Δεν μπορώ να το καταλάβω. Οι Τούρκοι στην Γερμανία αξιοποιούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα για να διαδηλώσουν υπέρ ενός απολυταρχικού ηγέτη, ο οποίος θέλει να ακυρώσει τελείως τη Δημοκρατία στην πατρίδα τους».

Στην εκδήλωση παρευρίσκεται, παρά τις προειδοποιήσεις των γερμανικών αρχών, ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, ο οποίος έχει μάλιστα γεννηθεί στην Γερμανία. Ο κ. Κιλίτς δήλωσε μάλιστα ότι η διαδήλωση των υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου αποτελεί μήνυμα ενότητας εναντίον των πραξικοπηματιών. «Βρισκόμαστε εδώ διότι οι συμπατριώτες μας στην Γερμανία υποστηρίζουν τη Δημοκρατία και τάσσονται κατά της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι στην Τουρκία όλα τα κόμματα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντιτίθενται από κοινού στο πραξικόπημα και θέλουν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Κιλίτς.

erdogan2 erdogan8 erdogan7 erdogan6 erdogan5 erdogan4 erdogan3

Οι αντιδιαδηλώσεις

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς.

Από την άλλη, απαγορεύτηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Pro NRW» («Υπέρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας»), διότι οι συμμετέχοντες παραβίασαν τους όρους της εκδήλωσης και, σύμφωνα με το Focus, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ

erdogan10 erdogan9 erdogan12 erdogan11