Παρελθόν είναι μεγαθήρια που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και περιλάμβανε μέσα και ομίλους μέσων ενημέρωσης.

Με προεδρικό διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.

Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ».

Μάλιστα προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».

Οι εκκαθαρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα ΜΜΕ της Τουρκίας διευρύνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος, ενώ με προεδρικό διάταγμα που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Bars, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.

Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, F?k?h, Küre, Mehtap, Nur, Simsek, Samanyolu Haber, Umut, Yagmur.

Ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düsünce, Taraf, Yar?na Bak?s, Yeni Hayat, Zaman, Today’s zaman.

Φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια για το πραξικόπημα

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τα σενάρια συνωμοσίας αναφορικά με το πραξικόπημα. Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική CIA και τη διηύθυνε ένας απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού με τη βοήθεια ενός πυρήνα στο Αφγανιστάν, διατείνεται μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία.

Πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ως νευραλγικό κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος, υποστηρίζει μια δεύτερη τουρκική εφημερίδα.

Στην Τουρκία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στο να ενορχηστρωθεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος μαζί με τις ΗΠΑ – κράτος στενό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ωστόσο στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων.

«Το πραξικόπημα διευθύνθηκε από αυτόν τον άνδρα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ενώ παρατίθεται και η φωτογραφία του στρατηγού εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Τζον Φ. Κάμπελ, τελευταίου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και προηγουμένως 34ου υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πραξικόπημα χρηματοδότησε η CIA διαμέσου της United Bank of Africa της Νιγηρίας και δύο Τούρκοι στρατηγοί με έδρα στο Αφγανιστάν, που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Πέμπτη, ανήκαν στο δίκτυο συνωμοτών του Κάμπελ.

Η UBA αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και απάντησε ότι οι εικασίες αυτές είναι «ξεκάθαρα εσφαλμένες». Από την πλευρά του ο Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «εντελώς γελοίες», ενώ η Ουάσιγκτον απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές περί αμερικανικής εμπλοκής ως παράλογες.

Μια άλλη τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ξενοδοχείου το οποίο περιέγραψε ως το νευραλγικό κέντρο όπου κατάστρωναν τα σχέδιά τους οι πράκτορες της CIA.

«Η CIA εργαζόταν σε αυτό το ξενοδοχείο εκείνη την νύχτα» γράφει ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Στο πρωτοσέλιδο δεσπόζει και μια φωτογραφία του ξενοδοχείου Splendid στο Μπουγιουκαντά, το μεγαλύτερο νησί μιας συστάδας νήσων στην θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μια ομάδα 17 ανθρώπων, κυρίως υπηκόων ξένων χωρών, είχε προσέλθει στο ξενοδοχείο ανήμερα της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν τις εκάστοτε κρίσεις στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες κι ενώ μαίνεται η μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους για τη διαμόρφωση της χώρας. Η υπερδύναμη Αμερική συχνά κατηγορείται ότι αναζωπυρώνει την ένταση.

Πολλές φορές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο εχθρός είναι λιγότερο εντυπωσιακός.

Στις τοπικές εκλογές του 2014, που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση του Ερντογάν, διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσαν προβλήματα στην καταμέτρηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε επιρρίψει ευθύνες σε μια… γάτα, υποστηρίζοντας ότι παρεισέφρησε σε έναν μετασχηματιστή. Αποτέλεσμα ήταν μια θύελλα επικριτικών σχολίων από χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφαν το «γατίσιο λόμπι» το οποίο απειλεί την κυβέρνηση.

Το 2013 οι αρχές αιχμαλώτισαν ένα πουλί που θεωρήθηκε ύποπτο ότι είναι κατάσκοπος του Ισραήλ. Το απελευθέρωσαν λίγο μετά, αφού οι ακτίνες Χ έδειξαν ότι δεν μετέφερε κανέναν εξοπλισμό παρακολούθησης, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.

Εντούτοις, οι πολίτες στην Τουρκία παίρνουν σοβαρά τις θεωρίες συνωμοσίας και οι τελευταίες εντάσεις προσφέρουν νέο υλικό για σκέψη και προβληματισμό.

Άλλωστε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να τον εκδώσει.

«Γιατί δεν τον παραδίδουν; Γιατί συνεχίζουν τους υπαινιγμούς; Εκείνος (ο Γκιουλέν) ζει εκεί. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι μια προφανής ένδειξη; Αυτήν την εντύπωση έχουν οι πολίτες» είπε ο Αϊχάν Ονκιμπάρ, ένας υποστηρικτής του Ερντογάν, έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Γιατί ζει στις ΗΠΑ; Αυτές τις λεπτομέρειες παρατηρούμε».