Ο τρόμος επέστρεψε ξανά στη Γαλλία όπου δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν σε εκκλησία σε πόλη της Νορμανδίας. Οι δύο άνδρες έσφαξαν με μαχαίρι τον 86χρονο ιερέα Ζακ Αμέλ και τραυμάτισαν άλλα τέσσερα άτομα, με το ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει μπροστά τους και μετά του έκοψαν το λαιμό τραβώντας βίντεο και κάνοντας κάποιους είδους κήρυγμα στα αραβικά.

Μία από τις καλόγριες που ήταν στον ναό εκείνη την ώρα, μίλησε για τις στιγμές φρίκης και τρόμου, που έζησε κατά την επίθεση των τζιχαντιστών.

Η αδελφή Ντανιέλ, μιλώντας στο κανάλι BMF, είπε ότι οι δράστες ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει, πριν του κόψουν τον λαιμό.

«Τον ανάγκασαν να πέσει στα γόνατά του. Ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και τότε συνέβη η τραγωδία», είπε η καλόγρια, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που επέλεξαν να εκτελέσουν τον 86χρονο ήταν κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στα βίντεο που σκοτώνουν τους ομήρους τους.

«Κατέγραφαν σε βίντεο τις κινήσεις τους. Έκαναν κάποιου είδους κήρυγμα γύρω από το ιερό στα αραβικά», πρόσθεσε η ίδια.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο δράστες εισέβαλαν γύρω στις 9:45 το πρωί τοπική ώρα στην εκκλησία με μαχαίρια, την ώρα της λειτουργίας και έπιασαν ομήρους πέντε ανθρώπους, στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray της Νορμανδίας, βόρεια της Γαλλίας.

Επιτόπου έφτασε άμεση δύναμη της αστυνομίας και κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις. Αμέσως πήραν θέση ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από την εκκλησία, ενώ δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο γύρω από την εκκλησία για εκρηκτικά. Η ομηρία έληξε δύο ώρες μετά, στις 11 τοπική ώρα, όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τους δύο δράστες.

 

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει «ένα τζαμί σαλαφιστών» και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία ποταπή τρομοκρατική επίθεση που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 19χρονος τζιχαντιστής δολοφόνος

Φωτογραφίες του ενός εκ των δύο δραστών της νέας επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη στη Γαλλία, δημοσιεύει η DailyMail, αφότου ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν αποκάλυψε ότι πρόκειται για τον 19χρονο Αντέλ Κερμίς.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Κερμίς σε διάφορες ηλικίες, με τις δυο από αυτές να χρονολογούνται από το 2011.

Σύμφωνα με τον γάλλο εισαγγελέα, ο 19χρονος ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι το Μάρτιο του 2015, ο Κερμίς, με καταγωγή από την Ρουέν της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Συγκεκριμένα, ο 19χρονος επιτρεπόταν να φεύγει από το σπίτι του χωρίς επίβλεψη από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, κάτι που του επέτρεψε να πραγματοποιήσει τη φρικτή δολοφονία του ιερέα της εκκλησίας.