Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εθελούσια αποχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η κήρυξη στην Τουρκία κατάστασης έκτακτης ανάγκης επίσης ώθησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να αλλάξει το καθεστώς, ανακοίνωσε η πρεσβεία σε ηλεκτρονικό μήνυμα ασφαλείας που απέστειλε στους Αμερικανούς που διαμένουν στην Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αμερικανικοί πολίτες στην Τουρκία μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση της δράσης και των περιορισμών εκ μέρους της αστυνομίας και του στρατού όσον αφορά τις μετακινήσεις», ανέφερε η πρεσβεία.

Χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον θα πληγούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορούν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV. Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει πει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.