Πέντε άνθρωποι, ανάμεσα τους ο δήμαρχος της πόλης Σαν Χουάν Τσαμούλα, δολοφονήθηκαν χθες από άγνωστους ενόπλους κατά τη διάρκεια  διαδήλωσης στην πολιτεία Τσιάπας του νοτιοανατολικού Μεξικού.

Η επίθεση συνέβη νωρίς το Σάββατο, όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σαν Χουάν Τσαμούλα, όπου έχει πληθυσμό 87.000 κατοίκους, τόνισε ο Χουάν Κάρλος Γκόμεζ Αράντα, ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας Τσιάπας.

Ξαφνικά ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον Ντομίνγκο Λόπεθ Γκονζάλες, τον δήμαρχο της πόλης, δύο αξιωματούχους του δήμου και δύο ακόμη ανθρώπους. Δώδεκα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την καταβολή χρημάτων κρατικής βοήθειας και την έναρξη των εργασιών σε πολλά δημόσια έργα, πρόσθεσε ο Γκόμεζ Αράντα.

Η Σαν Χουάν Τσαμούλα, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κυρίως από αυτόχθονες, είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της πολιτείας Τσιάπας, όπου ιδρύθηκε το 1994 ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN).

Πριν από δύο εβδομάδες ο EZLN είχε προειδοποιήσει ότι οι διαφωνίες και οι διαμάχες που κυριαρχούν στην Σαν Χουάν Τσαμούλα πιθανώς να οδηγήσουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.