Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, μετά από ένοπλη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia, καθώς και σε φαστ φουντ απέναντι από αυτό, στο Μόναχο της Γερμανίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν για αρκετές ώρες σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Το πτώμα άνδρα που αυτοκτόνησε βρέθηκε στην περιοχή της επίθεσης σε εμπορικό κέντρου του Μονάχου. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να πρόκειται για τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, έδρασε μόνος του. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ο Γερμανο-ιρανός δράστης, 18 ετών, ζούσε πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο, ενώ δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών – συμπεριλαμβανομένου του δράστη – ανέρχεται σε 10, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 21, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Νωρίτερα η Αστυνομία του Μονάχου είχε ανακοινώσει λήξη συναγερμού, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί, λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Σύγκληση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας

Σήμερα στο Βερολίνο συγκαλείται το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Νέα Υόρκη ζήτησε να επιστρέψει στην Γερμανία.

Διεθνής καταδίκη

Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία, δήλωσε ο Αμερκανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε για στήριξη. Ο Λευκός Οίκος επίσης καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση στο Μόναχο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά πρόσωπα στην καρδιά μιας από τις ζωηρότερες πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

«Προσωπικό μήνυμα στήριξης» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά από την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες στο Μόναχο

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους ανάρτησε στην κεντρική του ιστοσελίδα το υπουργείο Εξωτερικών.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730), καθώς και στο email [email protected].

Τραμπ: Aυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας την ένοπλη επίθεση στο Μόναχο στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν μακριά από την χώρα την τρομοκρατία.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η άνοδος της τρομοκρατίας απειλεί τον τρόπο ζωής όλων των πολιτισμένων ανθρώπων και πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την κρατήσουμε μακριά από την επικράτεια μας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.