Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τους δράστες που αιματοκύλισαν το εμπορικό κέντρο στο Μόναχο. Την ίδια στιγμή, το μακελειό στο Μόναχο συνέπεσε χρονικά με την 5η αιματηρή επέτειο του μακελειού στη Νορβηγία το 2011 με 77 νεκρούς. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο ότι ένας από τους δράστες φορούσε μπότες που φορούν νεοναζί στη Γερμανία και φώναζε «γαμ… ξένοι» έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ακροδεξιός εξτρεμιστής καθώς φώναζε κατά των αλλοδαπών. Κάτι που δεν συνηθίζουν οι τζιχαντιστές. Και έτσι πολλοί στην Γερμανία, συνέδεαν την μακελειό στο Μόναχο με όσα έκανε ο Μπρέιβικ σαν χθες το 2011 στη Νορβηγία.

Τότε, τον Ιούλιο του 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκορπούσε τον πανικό στη Νορβηγία, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 77 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους που συμμετείχαν σε θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίθεση με βόμβα έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο νησάκι Ουτόγια στην θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου άνοιξε αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας άλλους 69 ανθρώπους.

Το μανιφέστο του που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο πριν τα ειδεχθή του εγκλήματα, ο 35χρονος σήμερα Μπρέιβικ δήλωνε μεταξύ άλλων ότι οι πράξεις του αποτελούν μέρος της σταυροφορίας του ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Καθ’ όλη την διάρκεια της δίκης, όχι μόνο δεν δήλωσε μετανοημένος, αλλά εμφανίστηκε περήφανος για το… έργο του.

ΜΠΡΕΙΒΙΚ

Η δίκη του ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2012 και ολοκληρώθηκε, με την απολογία του, στις 22 Ιουνίου του 2012. Στις 24 Αυγούστου 2012 το Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «κίνδυνος για την κοινωνία», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.