Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ως σκοπό την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, τόνισε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον τουρκικό λαό να μην εγκαταλείψει τις πλατείες, μέχρι νεώτερης οδηγίας του, κατά το διάγγελμά του στην τουρκική βουλή.

«Η Δύση, αν πράγματι υπερασπίζεται τη δημοκρατία, να μην μας καταδικάζει εκφράζοντας ενδοιασμούς», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα διοχετεύσει στο εξωτερικό τις εικόνες από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών. «Ελπίζω μετά από αυτό, να μη συνεχίσουν να με χαρακτηρίζουν δικτάτορα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s Global Ratings, λέγοντας ότι αυτός «δεν έχει δικαίωμα να αξιολογεί την Τουρκία» και ότι η υποβάθμιση «είναι πολιτική απόφαση που πηγάζει από την εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας». Απευθυνόμενος στα στελέχη του οίκου αξιολόγησης σε δεύτερο πρόσωπο, μάλιστα, είπε «μην ξεπερνάτε τα όριά σας».

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι αυτή αποσκοπεί «στη διασφάλιση της επιτάχυνσης του εκδημοκρατισμού» και στην «επιτάχυνση της εκκαθάρισης του κράτους από την τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν.