Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο πραξικόπημα δεν έχει εκλείψει, τόνισε την Παρασκευή ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση και οι άλλοι θεσμοί έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Γιλντιρίμ κάλεσε επίσης τους Τούρκους να παραμείνουν ήρεμοι και είπε πως η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

«Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει αλλά οι πολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι θεσμοί της Τουρκίας καθοδηγούνται από το κράτος δικαίου, και όχι από οποιαδήποτε επιθυμία για εκδίκηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Κατανοεί» αλλά «ανησυχεί» η Κομισιόν

Στο μεταξύ, την άποψη ότι οι «προϋποθέσεις» για την αναστολή της εφαρμογής διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Τουρκία ακολουθούνται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Κατανοούμε ότι πρόκειται για έκτακτες περιστάσεις, με την Τουρκία να βγαίνει από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, το Κοινοβούλιο να έχει βομβαρδιστεί και αθώους ανθρώπους να έχουν πυροβοληθεί. Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση να ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πράξη που προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το άρθρο 15 που ορίζει αυτήν τη διαδικασία και θεωρούμε πως οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τηρούνται», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την «ανησυχία» της Επιτροπής για το «κύμα συλλήψεων» και «τα μέτρα καταστολής» κατά της επιστημονικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών, παραπέμποντας στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, από κοινού, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτή η δήλωση έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων απαράδεκτων αποφάσεων για το εκπαιδευτικό σύστημα, το δικαστικό Σώμα και τα μέσα ενημέρωσης», σημειώνουν η κ. Μογκερίνι και ο κ. Χαν στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αναμένουν την πλήρη τήρηση των κανόνων. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι αυτό το μέτρο σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αναμένουμε ότι τα παραπάνω θα τηρηθούν πλήρως, και ότι οι αρχές θα ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, όπως διατυπώνεται με σαφήνεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της 18ης Ιουλίου», σημειώνουν.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία μετά το καλοκαίρι για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της συμφωνίας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, επισήμανε πως η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πως «δε θα πάρει καμία απόφαση μόνη της».