Ήταν ένας πραγματικός μαραθώνιος η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για την εξάμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Κράτησε οκτώ ώρες, έως τις πέντε τα χαράματα. Μέσα σε μία ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, οι αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και πολλοί βουλευτές, θέλησαν χθες να εκφράσουν τις απόψεις τους, να διαφοροποιήσουν τη θέση τους, να εκφρασθούν θετικά ή αρνητικά για την κυβέρνηση, για να καταλήξουν τελικά με σχετική ομοφωνία (489 υπέρ, 26 κατά, 4 αποχές) στην έγκριση της παράτασης.

Μια ομοφωνία που ουδόλως απεικονίζει τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την έντονη αψιμαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Λωράν Βοκιέ νούμερο δύο του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και επίδοξο υποψήφιο για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές του 2017, σημειώνει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η αψιμαχία κορυφώθηκε με το επίμονο αίτημα του Βοκιέ για τη δημιουργία ειδικών κέντρων προληπτικής κράτησης για τους εν δυνάμει υπόπτους για τρομοκρατική ενέργεια και τους έχοντες φάκελο στην αστυνομία με την ένδειξη «S». Η ιδέα έχει ήδη αναγνωρισθεί ως αντισυνταγματική, γι’ αυτό και ο Βοκιέ ζητά την αλλαγή του δικαίου, με συνέπεια να δεχθεί από τα έδρανα της αριστεράς φωνές: «Έξω φασίστα».

Έξω από το ημικύκλιο βγήκε τελικά για να ηρεμήσει ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι ουδέποτε η Γαλλία και η κυβέρνησή του θα επιτρέψουν τη δημιουργία «τέτοιων κέντρων για εγκλεισμό επ’ αόριστον και με απροσδιόριστο τρόπο υπόπτων για τρομοκρατία». Υποστήριξε ότι πρόκειται για «στρατηγική» του Βοκιέ, η οποία απέχει από τις αξίες της «δημοκρατικής δεξιάς» και ο ίδιος ( ο πρωθυπουργός) δεν πρόκειται «να παρασυρθεί από έναν καιροσκόπο», υπονοώντας την καμπάνια για τις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων που πρώτος ο Βοκιέ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Είναι σαφές ότι οι εκλογικές φιλοδοξίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δηλητηριάζουν όλο και πιο πολύ τις σχέσεις, όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες, με συνέπεια να έχουμε σήμερα μια πολιτική τάξη διχασμένη περισσότερο παρά ποτέ.

Παρά τα καλέσματα της κυβέρνησης για ενότητα στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τους αιρετούς της περιφέρειας Αλπ Μαριτίμ στην οποία ανήκει η Νίκαια (Ερίκ Σιοτί και Κριστιάν Εστροζί), αλλά και τον Νικολά Σαρκοζί, εκτόξευσαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης ισχυριζόμενοι πως οι ίδιοι θα τα είχαν καταφέρει καλύτερα.

Το έντονο συναίσθημα της έλλειψης ενότητας κατά του βασικού εχθρού που είναι η τρομοκρατία, βιώνεται άσχημα από τον γαλλικό λαό και ιδιαίτερα από τους κατοίκους της Νίκαιας που πλήρωσαν βαρύ τίμημα.

Ενδεικτική είναι η φωνή αγανάκτησης του ιμάμη Αμπντελκαντέρ Σαντουνί στη λαϊκή γειτονιά Λε Μουλέν της Νίκαιας που μετά τον ενταφιασμό σήμερα το πρωί ενός 4χρονου παιδιού θύματος, πήρε το μικρόφωνο και φώναξε : «Δεν αντέχουμε άλλο τις διαιρέσεις, όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τα γεγονότα για πολιτική εκμετάλλευση, που σκορπούν το μίσος μέσω των κοινωνικών δικτύων, που δίνουν καιροσκοπικές συνεντεύξεις. Αυτό που εγώ θέλω σήμερα είναι να σηκώσει η Γαλλία τη σημαία της ενότητας. Σταματήστε τη διαίρεση και τον στιγματισμό των ανθρώπων. Σας παρακαλώ σταματήστε, όλοι μας πενθούμε, όλοι μας υποφέρουμε, οι πολιτικοί ενεργήστε για τη συνοχή στην κοινωνία, είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο εδώ στη Γαλλία» φώναξε ο ιμάμης. Δύσκολο να ακουστεί, οι σειρήνες της αναμενόμενης εκλογικής αναμέτρησης επισκιάζουν τη φωνή του, όπως έχουν επισκιάσει και τα καλέσματα για ενότητα του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς.