«Υπήρξε μια κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις, μια παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν, από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, σε νέο του διάγγελμα. Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «προδοσία εναντίον του κράτους», από ένα παράλληλο κράτος «μετά από προσπάθεια 40 ετών». Μάλιστα, όπως δήλωσε, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή που πίστευαν ότι βρισκόταν ο ίδιος.

«Ό,τι και να κάνουν δεν θα τα καταφέρουν», υπογράμμισε και δήλωσε πως το πραξικόπημα συνέβη επειδή υπήρχε στόχος να «ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, από αυτούς που είχαν κρυφτεί μέσα στις ένοπλες δυνάμεις και είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος». «Ξέραν πως τους γνωρίζαμε και θα τους αποβάλαμε από το σώμα», πρόσθεσε.

«Εδώ το (αεροδρόμιο) Ατατούρκ είχε γίνει στόχος του ISIS, είχαμε δεκάδες θύματα εδώ και σήμερα εδώ υπήρξε εισβολή του παράλληλου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16. Εμείς γιατί τα πήραμε; Για να χρησιμοποιηθούν εναντία στους εχθρούς της Τουρκίας. Όμως αυτή τη στιγμή περούν πάνω από το αεροδρόμιο. Και εμποδίζουν τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και την πτήση του προέδρου της δημοκρατίας», τόνισε.

«Ήμουν στη Μαρμαρίδα κι όταν έφυγα, έμαθα ότι βομβάρδισαν το σημείο όπου βρισκόμουν. Νόμιζαν πως είμαι εκεί, αλλά είχα φύγει. Αυτά κάνουν. Επιτέθηκαν στην MIT, στην προεδρία, την πρωθυπουργία. Έχουν συλλάβει το γ.γ. γραμματέα της προεδρίας», δήλωσε ο Ερντογάν και «έδειξε» πίσω από το πραξικόπημα τον Γκιουλέν. «Αυτή η μικρή μειοψηφία στις Ένοπλες Δυνάμεις έπαιρνε εντολές ακόμη και από την Πενσυλβάνια», τόνισε ο Ερντογάν, εννοώντας τον Γκιουλέν ο οποίος εδώ και χρόνια κατοικεί στις ΗΠΑ.

«Κάνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς, από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, να κρατήσετε μία στάση που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή τη μειοψηφία στο στρατό. Με τον ίδιο τρόπο απευθύνομαι σε όλους τους φαντάρους. Αυτή τη στιγμή σας κάνω την έκκληση και σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ, ότι θα σηκώσετε όπλο ενάντια στους γονείς, τους φίλους, τα αδέλφια σας. Αν το κάνετε, οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές. Ήδη, έχουν συλληφθεί πολλοί φαντάροι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν καθαρό χαρακτήρα. Θα το τελειώσουμε αυτό το ζήτημα που έχει ξεκινήσει μέσα στον στρατό, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που υπονομεύουν τις αρχές της χώρας μας και χτυπάνε τον λαό, με τα όπλα του ίδιου του κράτους».

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι συνεχίζονται οι ενέργειες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή γενικά στην Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι είναι στους δρόμους. Γιατί; Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, θα είμαστε πάντα μαζί, ενωμένοι κι όλοι μαζί θα έχουμε σαν πιο σημαντικό τη χώρα μας την ίδια, την Τουρκία μας. Και κάτι ακόμη, όλοι αυτοί που είδατε με τα τανκς στους δρόμους, θα γυρίσουν όπως έφυγαν. Γιατί αυτά τα τανκς ανήκουν στον λαό, ανήκουν στο έθνος. Να είστε λίγο υπομονετικοί κι όλοι θα βγουν στην επιφάνεια. Εγώ είμαι με τον λαό μου, είμαι με τους πολίτες μου», κατέληξε.