«Αναλαμβάνουμε την εξουσία στη χώρα»! Με μια λιτή ανακοίνωση που προκαλεί ανατριχίλα, ο στρατός της Τουρκίας επιβεβαίωσε πως δικές τους δυνάμεις είναι πίσω από το πραξικόπημα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη γειτονική χώρα. Ο στρατός είναι στους δρόμους με άρματα μάχης, ενώ γίνονται και υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από την Άγκυρα. Αεροδρόμια έχουν καταληφθεί αεροδρόμια και η κρατική τηλεόραση ενώ κρατούνται όμηροι, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο τουρκικός στρατός στην πολύ σκληρή ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, αναφέρει ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας για να επαναφέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία, κάνει λόγο για προδοσία του Ερντογάν και ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Σε μια άνευ προηγουμένου εικόνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε μέσω Skype στο κινητό δημοσιογράφου του CNN Turk και απεύθυνε έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την κίνηση του λαού, θα δοθεί η δέουσα απάντηση». «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια. Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους», τόνισε.

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Άγκυρα όπως μετέδωσαν πολλά ξένα δίκτυα. Σύμφωνα με το CNN-Turk, η έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, την οποία είχαν καταλάβει νωρίτερα οι στρατιωτικοί που επιχείρησαν το πραξικόπημα.

Την ίδια ώρα έκτος από τις γέφυρες του Βοσπόρου στα χέρια του στρατού πλέον βρίσκεται και το αεροδρόμιο Ατατούρκ ενώ δυνάμεις του στρατού βρίσκονται ήδη έξω από το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασό.

bridge

Ο τουρκικός στρατός κρατά όμηρο τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων – Ασφαλής ο Ερντογάν

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ομήρους έχουν πιάσει οι τούρκοι στρατιωτικοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με αναφορές ασφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας, Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk και το Reuters, ο τουρκικός στρατός έχει πιάσει και κρατά ομήρους στο αρχηγείο του Στρατού στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», όμηρος είναι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Hulusi Akar, ο οποίος κρατείται από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο

Την ίδια ώρα το CNN Turk μεταδίδει πως ο ασφαλής είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

Ο στρατός κατέλαβε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – Υπό περιορισμούς η πρόσβαση στα social media

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

toyrkia16

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Η ελληνική αντίδραση – Σε συναγερμό ο ελληνικός στρατός

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

toyrkpresv1 toyrkpresv2 toyrkpresv4

Παράλληλα, σύμφωνα και με τους Financial Times, «ο ελληνικός στρατός έχει θέσεις τις δυνάμεις του σε συναγερμό, μετά τις αναφορές για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία».

Άσυλο στη Γερμανία ζητά ο Ερντογάν, «όχι» από το Βερολίνο

«Όχι» στην παροχή ασύλου φέρεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες να είπε η Γερμανία στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν υπό προστασία στην Αλικαρνασσό όπου και παραθέριζε για λίγες ημέρες.

Το Reuters αναφέρει ότι στο αεροσκάφος του Ερντογάν απαγορεύτηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πλέον ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε να προσγειωθεί στη Γερμανία. Μετά το «όχι» της Γερμανίας όμως είναι άγνωστο που θα απευθυνθεί.