Συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία. Για απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι δυνατό να επιλύσουν την κατάσταση. O πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για απόπειρα κάποιας ομάδας στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Ο Γιλντιρίμ είπε «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό». Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, ενώ ο ίδιος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων σε χαμηλό ύψος στην Άγκυρα και άλλες πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα. Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.