Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 73 σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία, πάνω από 70 σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Κριστιάν Εστροζί, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στην επίθεση στη Νίκαια, τη μεγαλούπολη της νότιας Γαλλίας, όπου ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο Εστροζί στο Twitter.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media, επιχαίροντας για το νέο μακελειό, ενώ ταυτόχρονα το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη Νίκαια και στους οποίους συνιστά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω twitter εξέφρασε τη λύπη του για το νέο μακελειό στη Γαλλία. «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι» αναφέρει.

Γαλλία Γαλλία2 Γαλλία3