Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ηνία του βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες στα χέρια της Τερέζα Μέι η οποία ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Κάμερον που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Η Μέι, που καλείται να διαχειριστεί δύο στοιχήματα, αυτό του Brexit αλλά και της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης  και ήδη ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών- ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, μαζί με τον Νάιτζελ Φάρατζ, της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Ο προκάτοχός του Φίλιπ Χάμοντ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπουργός που θα διαχειριστεί το Brexit ορίστηκε ο ευρωσκεπτικιστής Ντέιβιντ Ντέιβις και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εργασίας.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε η Μέι φτάνοντας στην πρωθυπουργική κατοικία για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. «Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».

Δεσμεύτηκε επίσης να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας, το δεύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει εκτός από την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι, δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, επιμένει πως «το Brexit σημαίνει Brexit» και δεν πρόκειται να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Έχει πει πως οι επίσημες συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που θα αρχίσουν όταν η χώρα ενεργοποιήσει το περίφημο Άρθρο 50, δεν θα αρχίσουν πριν το τέλος του 2016.