Σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί η δολοφονία πέντε αστυνομικών από ελεύθερους σκοπευτές στο Ντάλας.

Πρόκειται για δολοφονία που έγινε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν έπειτα από το θάνατο αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Δύο ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι πυροβολισμοί έπεσαν στις 8:45 το βράδυ (τοπική ώρα) ενώ ηταν σε εξέλιξη μια από τις δεκάδες πορείες σε όλη τη χώρα για τα δύο νέα περιστατικά αστυνομικής βιας σε Λουιζιάνα και Μινεσότα.

Όλα δείχνουν ότι η οργή φουντώνει ξανά στις ΗΠΑ κατά της αστυνομίας. Αφορμή για την πορεία, οι νέες δολοφονίες, ενός 32χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικό το βράδυ της Τετάρτης στην Μινεσότα και ενός ακόμη 37χρονου Αφροαμερικανού μια μέρα νωρίτερα από δύο αστυνομικούς στη Λουιζιάνα . Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι βαθύτατα ταραγμένος από τα αιματηρά περιστατικά.

O κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότας, Μαρκ Ντέιτον δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά χθες κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας θα είχε την ίδια μεταχείριση αν ήταν λευκός.

«Θα συνέβαινε αυτό αν ο οδηγός και οι επιβαίνοντες στο όχημα ήταν λευκοί; Δεν πιστεύω», δήλωσε ο Ντέιτον στους δημοσιογράφους.

«Αυτό το είδος του ρατσισμού υφίσταται και είναι καθήκον όλων μας να δεσμευτούμε και να διασφαλίσουμε πως δεν συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμο να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για το περιστατικό και να εξετάσει αν το θέμα υπόκειται στο ομοσπονδιακό δίκαιο.

Μέσα στο 2015 η αστυνομία στις ΗΠΑ σκότωσε 1.100 ανθρώπους. Μάλιστα το 33% αυτών ήταν μαύροι και το 33% ήταν άοπλοι, ενώ από τους λευκούς που έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών ήταν άοπλοι οι 2 στους 10.

Οι θάνατοι δεν οφείλονται μόνο σε χρήση πυροβόλων όπλων, αλλά και σε χρήση πιστολιών που προκαλούν ηλεκτροσόκ, ή σε λαβές που οδήγησαν τα θύματα σε ασφυξία, ακόμη και σε τροχαία που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Τα δύο νέα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανών

Επίσημη έρευνα θα ξεκινήσουν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού πλανόδιου πωλητή, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από δύο αστυνομικούς στη Λουιζιάνα, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας, μια υπόθεση που προκάλεσε εκ νέου σοκ κι αποτροπιασμό σε μια χώρα που έχει επανειλημμένα συγκλονιστεί από τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των Αφροαμερικανών.

«Ο βασικός φορέας που θα αναλάβει την έρευνα θα είναι το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του γραφείου του εισαγγελέα της Λουιζιάνας και του FBI» δήλωσε ο Τζον Μπελ Έντουαρντς σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δείχνει δύο λευκούς αστυνομικούς, στελέχη του τμήματος του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνας, να προσπαθούν να συλλάβουν το θύμα στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με αυτό το βίντεο όπου δεν καταγράφεται όλη η ακολουθία των γεγονότων, ο άνδρας μοιάζει να αντιστέκεται στους αστυνομικούς, που τον διατάσσουν να πέσει στο έδαφος. Ένας εξ αυτών τον ρίχνει με τη βία κάτω, ενώ ο συνάδελφός του τον βοηθάει καθώς επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει.

«Είναι οπλισμένος!» ακούγεται κάποιος να φωνάζει. Οι δύο αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα τους και ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.

Η αστυνομία του Μπατόν Ρουζ αναγνώρισε το θύμα ως τον Άλτον Στέρλινγκ, ηλικίας 37 ετών. Πωλούσε CD στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Σοκ προκαλεί και το βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας Αφροαμερικανός που έχει μόλις δεχθεί τέσσερις πυροβολισμούς από αστυνομικό ενώ καθόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και αναζητούσε την άδειά του, που ο αστυνομικός του είχε ζητήσει.

Το περιστατικό συνέβη στη Μινεσότα και στο βίντεο φαίνεται η Lavish Reynolds να εξηγεί στους θεατές πως εκείνη και ο φίλος της Philando σταμάτησαν σε σήμα τη αστυνομίας επειδή είχαν σπασμένο ένα πίσω φανάρι.

Ο αστυνομικός ζήτησε από τον 32χρονο, που εργαζόταν σε σχολικό κυλικείο, να του δείξει την άδεια οδήγησης αλλά μόλις εκείνος την αναζήτησε δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς. Περιγράφοντας τι έχει συμβεί, η γυναίκα μετακινεί την κάμερα και δείχνει το αιματοβαμμένο σώμα του άνδρα ο οποίος αρχίζει και χάνει τις αισθήσεις του ενώ ο αστυνομικός εξακολουθεί να τον σημαδεύει με το όπλο του.

Με τη μικρή να κλαίει στο πίσω κάθισμα, η Ρέινολντς αποφάσισε να στείλει ζωντανά πλάνα στο Ιντερνετ, προκειμένου να μην υπάρξει συγκάλυψη. Η γυναίκα πάτησε το κουμπί της κάμερας στο κινητό της αψηφώντας το όπλο του αστυνομικού που συνέχιζε να είναι στραμμένο προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τη Reynolds ο 32χρονος είχε άδεια για το όπλο που είχε και ενημέρωσε εγκαίρως τον αστυνομικό πως το έχει στο αυτοκίνητο, πριν αναζητήσει το πορτοφόλι του για να βγάλει την άδειά του.

«Ο αστυνομικός μόλις τον πυροβόλησε», περιγράφει, διατηρώντας την ψυχραιμία της. «Του είπα να μην το πάρει!» φωνάζει ο αστυνομικός, αναφερόμενος στο όπλο του Castile, «του είπα να βλέπω τα χέρια του». «Του είπατε να σας δώσει την άδειά του κύριε, να σας δείξει την άδειά του», λέει η γυναίκα και ξαφνικά συνειδητοποιεί πως ο σύντροφός της έχει σταματήσει να κινείται.

«Θεέ μου, μην μου πείτε πως πέθανε…μην μου πείτε πως ο φίλος που χάθηκε έτσι απλά, μη μου πείτε πως χάθηκε», λέει. «Σας παρακαλώ», λέει προς τον αστυνομικό, «μην μου πείτε πως μόλις του το κάνατε αυτό. Του ρίξατε τέσσερις σφαίρες, κύριε», και η φωνή της αρχίζει να σπάει. «Απλώς έψαχνε την άδειά του, κύριε».

Αστυνομικός εκτελεί μαύρο έφηβο με 16 σφαίρες και ξεσηκώνει το Σικάγο

Το Νοέμβριο του 2015 ακόμη ένα περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ένας λευκός αστυνομικός στο Σικάγο των ΗΠΑ σκοτώνει εν ψυχρώ έναν μαύρο έφηβο με 16 πυροβολισμούς, ξεσηκώνοντας νέο κύμα θυελλωδών αντιδράσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η δολοφονία έγινε τον Οκτώβρη του 2014 και μαγνητοσκοπήθηκε από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ταμπλό του αστυνομικού οχήματος.

Ο άτυχος έφηβος περπατάει στη μέση του δρόμου. Κρατάει στα χέρια του κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία είναι μαχαίρι. Οι αστυνομικοί φαίνεται να του έχουν κάνει σήμα για να τον ελέγξουν κι εκείνος δεν υπακούει αμέσως.

Την ώρα που ο έφηβος αρχίζει να κατευθύνεται προς την άκρη του δρόμου, ο λευκός αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικ ανοίγει πυρ, στοχεύοντας κατευθείαν τον Λακάν. Ο Λακάν πέφτει στη μέση του δρόμου νεκρός και ο αστυνομικός τον πυροβολεί άλλες 15 φορές.

Όπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, τον λαιμό, τον θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και τον μηρό. Επίσης είχε δεχθεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.