Ομόφωνα ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο αυστηρότερους νόμους που καθιστούν αδίκημα οποιασδήποτε μορφής μη συναινετική σεξουαλική επαφή. Στόχος να καθησυχαστεί  η κοινή γνώμη που έχει ανησυχήσει εξαιτίας των μαζικών επιθέσεων σε γυναίκες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι οποίες αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μετανάστες.

Τα μέτρα, που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν τιτλοφορήσει «nein heisst nein» (όχι σημαίνει όχι), έχουν στόχο να κλείσουν παραθυράκια που καθιστούσαν δύσκολη την τιμωρία δραστών αν δεν υπήρχε απόδειξη πως είχαν χρησιμοποιήσει βία εναντίον των θυμάτων τους ή όταν τα θύματα δεν αντιστέκονταν. Βάσει των νέων κανόνων, θα τιμωρούνται όλες οι μορφές μη συναινετικής σεξουαλικής επαφής, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Υπέρ των νέων μέτρων ψήφισαν και οι 601 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία εκατοντάδες γυναίκες κατήγγειλαν πως άνδρες τις άγγιζαν, πως δέχθηκαν επιθέσεις και πως ληστεύθηκαν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Η αστυνομία υποστήριξε πως οι ύποπτοι έμοιαζαν με Βορειοαφρικανούς ή με Άραβες.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας αναγκάσθηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του επεισοδίου, το οποίο ενέτεινε τη στροφή της κοινής γνώμης εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να επιτρέψει πέρυσι την είσοδο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών άρχισαν την εκστρατεία «όχι σημαίνει όχι» μετά τις επιθέσεις στην Κολωνία, που προκάλεσαν συζήτηση για το ζήτημα της ενσωμάτωσης των νεοαφιχθέντων.