Έναν κατάλογο με τα 140 μέλη ενός «Εθνικού Συμβουλίου» παρουσίασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η συριακή αντιπολίτευση, το οποίο έχει στόχο να συντονίσει τον αγώνα της κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.
Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε επίσης ότι είναι ενωμένη όσον αφορά τρεις αρχές: συνέχιση του αγώνα μέχρι την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσφυγή σε ειρηνικά μέσα και διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Το 60% των μελών του συμβουλίου αυτού, η ίδρυση του οποίου είχε ανακοινωθεί στις 23 Αυγούστου, ζει στη Συρία, ενώ το υπόλοιπο μέρος του συμβουλίου απαρτίζεται από διαφωνούντες στην εξορία, δήλωσε ο Αμπντουλμπάσετ Σίντα, ένα από τα μέλη του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι διοργανωτές δημοσιοποίησαν μόνο 72 ονόματα, καθώς προτίμησαν να μην αποκαλυφθούν τα υπόλοιπα ονόματα για λόγους ασφαλείας. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη διορίσει πρόεδρο.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι μέλη της συριακής αντιπολίτευσης θα γίνουν δεκτά σήμερα και αύριο στο υπουργείο αυτό, το οποίο σκοπεύει να αναπτύξει επαφές με τους αντιπολιτευόμενους στον Άσαντ.
«Πάντοτε είχαμε επαφές με την αντιπολίτευση, στη Συρία και στο εξωτερικό. Όπως ο υπουργός Εξωτερικών (Αλέν Ζιπέ) έχει υπογραμμίσει, η πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε τις επαφές αυτές», σημείωσε ο Βαλερό, ο οποίος δεν αποκάλυψε τα ονόματα των ανθρώπων που θα γίνουν δεκτοί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για λόγους ασφαλείας.
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα την «άμεση» αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επιλέγοντας «την κλιμάκωση με την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών έχασε κάθε νομιμότητα».
Σε απόφασή του που υιοθέτησε στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τον πρόεδρο Άσαντ και το καθεστώς του να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και αρνείται την ατιμωρησία του συριακού καθεστώτος, ζητώντας να υπάρξει μια «ανεξάρτητη, διαφανής και αποτελεσματική έρευνα για τους φόνους, τις συλλήψεις, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τις εξαφανίσεις μετά από βίαια επεισόδια ή τα βασανιστήρια για τα οποία κατηγορούνται οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας».
Η Ε.Ε. ζητεί από τα μέσα Αυγούστου την αποχώρηση του σύρου προέδρου, όπως και οι ΗΠΑ.
Παράλληλα το κίνημα αμφισβήτησης στη Συρία, το οποίο δεν έχει αποδυναμωθεί έξι μήνες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, αποφάσισε τη συνέχιση των διαδηλώσεων έως την πτώση του καθεστώτος, το οποίο συνεχίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής.
Οι ακτιβιστές ζήτησαν την πραγματοποίηση αύριο διαδηλώσεων στη χώρα με το σύνθημα: «θα προχωρήσουμε έως την πτώση του καθεστώτος».
«Μας σφαγιάζουν και εμείς αποκτάμε περισσότερη αποφασιστικότητα από ποτέ. Μας πετούν στη φυλακή και εμείς αποκτάμε περισσότερη αποφασιστικότητα από ποτέ. Η Επανάσταση έχει ξεσπάσει, δεν θα σταματήσει έως ότου ανατραπεί το καθεστώς», αναφέρουν οι ακτιβιστές στην ιστοσελίδα τους «Η Συριακή Επανάσταση» στο Facebook.