Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ενός διακινητή προσφύγων, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόσφυγες πωλούνται έναντι 15.000 ευρώ σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα χάνουν τη ζωή τους.

Ο Nuredin Wehabrebi Atta ο οποίος συνελήφθη ως διακινητής προσφύγων το 2014 έκανε την αποκάλυψη στις ιταλικές αρχές, κι έκτοτε έχει τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με τις καταγγελίες του να έχουν οδηγήσει στη σύλληψη πολλών μελών ενός μεγάλου δικτύου διακίνησης προσφύγων, ναρκωτικών και όπλων.

Όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph, ο Atta έχει καταθέσει ότι πρόσφυγες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ταξίδι της φυγής πέφτουν θύματα διακινητών που τους «πωλούν» έναντι 15.000 ευρώ, σε αιγυπτιακά κυρίως κυκλώματα εμπορίας οργάνων.

«Μου είπαν ότι εκείνοι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν παραδόθηκαν σε Αιγύπτιους που τους σκότωσαν για να πάρουν τα όργανά τους. Οι Αιγύπτιοι έφτασαν στη συνάντηση με εξοπλισμό για την εξαγωγή των οργάνων και για τη μεταφορά τους» είπε.

Η κατάθεσή του βοήθησε στην εξάρθρωση ενός διακρατικού δικτύου διακίνησης μεταναστών, με την ιταλική αστυνομία να επιβεβαιώνει ότι έχουν συλληφθεί και κρατούνται 38 άτομα ύποπτα για συμμετοχή – 25 από την Ερυθραία, 12 Αιθίοπες και ένας Ιταλός.

Δείτε το βίντεο της ιταλικής αστυνομίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καταφέρει «ένα σκληρό πλήγμα» στο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιούσε τη Ρώμη για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του.

Η αστυνομία στο Παλέρμο εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας από την Ερυθραία, ο οποίος συνελήφθη το 2014, συνεργάστηκε με τις αρχές, παρέχοντας για πρώτη φορά «μια πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές δραστηριότητες» της διακίνησης μεταναστών που αφορούν επιχειρήσεις τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και στην Ιταλία.