Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ, υποψήφιος για την πρωθυπουργία, δήλωσε σήμερα ότι ο επόμενος ηγέτης της χώρας πρέπει να είναι κάποιος που υποστήριξε την εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να είναι από την πλευρά που νίκησε. Το θέτω απλά, το καλύτερο πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε είναι κάποιος που συμφώνησε να αποχωρήσει η Βρετανία» από την Ε.Ε, τόνισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η βασική αντίπαλός του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, στήριξε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Στις 24 Ιουνίου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

Μιλώντας για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο Γκόουβ δεσμεύτηκε να δίνονται 100 εκατομμύρια στερλίνες επιπλέον κάθε εβδομάδα στο NHS μέχρι το 2020, σε περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Γκόουβ ανέλαβε τη δέσμευση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάζοντας τα σχέδιά του σε περίπτωση που επικρατήσει στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ένα από τα πιο επίμαχα επιχειρήματα της εκστρατείας υπέρ του Brexit ήταν ο ισχυρισμός ότι σήμερα η Βρετανία στέλνει 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα στην Ε.Ε., ποσό που θα ήταν καλύτερα να δαπανάται για το NHS. Οι υποστηρικτές της εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην Ε..Ε αμφισβήτησαν τα στοιχεία αυτά.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας για την οικειοθελή αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ε.Ε., ο Γκόουβ δήλωσε ότι δεν αναμένει η Βρετανία να ενεργοποιήσει φέτος το άρθρο 50, τον μηχανισμό για την έξοδο από την Ε.Ε.

«Ένας από τους λόγους που είπα ‘όχι σε αυτό το ημερολογιακό έτος’ είναι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις, δεν θα έλεγα διαπραγματεύσεις, έτσι δεν θα ήθελα να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γι αυτό», τόνισε.

«Ελέγχουμε το πότε θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 και θα το κάνουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Ο γεννημένος στη Σκωτία πολιτικός δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ως συνέπεια της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Σκωτία ψήφισε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «πολύ πιθανό».