Ο τρόμος ξυπνά και πάλι στην Τουρκία με νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 147 να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, ενώ σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Οι πληροφορίες ωστόσο παραμένουν συγκεχυμένες καθώς αρχικά οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, λίγο αργότερα ωστόσο, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας δράστης άνοιξε πυρ στο χώρο των αναχωρήσεων με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν και μετά και οι τρεις δράστες ανατινάχτηκαν μέσα ή κοντά στην αίθουσα αφίξεων, στο χαμηλότερο επίπεδο του αεροδρομίου.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk ενώ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφυγουν μετά τις εκρήξεις απο τον τερματικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για κανέναν Έλληνα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

«Έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας», δήλωσε νωρίτερα ο Γιλντιρίμ.

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Άλλη μία πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι, ένας από τους δράστες άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία δημοσιεύουν και μια φωτογραφία που δείχνει το συγκεκριμένο όπλο στο πάτωμα της εισόδου του αεροδρομίου, μετά την επίθεση.

Επισήμως δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης αλλά οι ενδείξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος.

 

turkey1 turkey2 turkey3 turkey4 turkey5 turkey6 turkey7 turkey8 turkey9 turkey10 turkey11 turkey12 turkey13 turkey14