Αίσθηση έχει προκαλέσει η συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις αναφορές, την ηλεκτρονική αίτηση έχουν υπογράψει πάνω από 3 εκατ. άτομα, με αποτέλεσμα η είδηση να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ωστόσο, τόσο ο Guardian, όσο κι άλλα βρετανικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων, ενώ σημειώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις κοινοβουλευτικές αρχές.

Όπως είναι προφανές, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υπογράφεται μόνο από βρετανούς πολίτες και κατοίκους της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τα δεδομένα στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών, δείχνουν ότι υπάρχουν υπογραφές από άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ισλανδία, τα Νησιά Κέιμαν και η Τυνησία.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των υπογραφών υπερβαίνει το συνολικό αριθμό των κατοίκων των χωρών, κάτι που υποδεικνύει χειραγώγηση των στοιχείων. Για παράδειγμα, από το Βατικανό, τη μικροσκοπική χώρα των μόλις 800 κατοίκων, εμφανίζονται να έχουν συγκεντρωθεί 39.000 υπογραφές από ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι του Βατικανού!

Ο Helen Jones, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, δήλωσε ότι όσες υπογραφές ανακαλυφθούν πως είναι ψεύτικες θα «αφαιρεθούν», ενώ συμπλήρωσε πως τέτοιες απόπειρες παραποίησης «υπονομεύουν την διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή βέβαια, πλήθος ανθρώπων από ξένες χώρες, γράφουν στο Twitter ότι υπέγραψαν το σχετικό αίτημα. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι κάτοικοι της Βρετανίας γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα, ενθαρρύνοντας κατοίκους τρίτων χωρών να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας τον δικό τους ταχυδρομικό κώδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη ταυτοποίηση που ζητείται για την υπογραφή του αιτήματος είναι να κλικαριστεί ένα κουμπί με το οποίο ο χρήστης επιβεβαιώνει ότι είναι είτε πολίτης, είτε κάτοικος της Βρετανίας. Παρότι απαιτείται και ταχυδρομικός κωδικός, δεν ζητείται ακριβής διεύθυνση, ούτε κάποιου είδους ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει σ’ όλα τα αιτήματα, τα οποία έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10.000 υπογραφές.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε, είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5.000.000 υπογραφών.

Το όλο εγχείρημα προήλθε έπειτα από την κίνηση 100.000 κατοίκων του Λονδίνου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε.