Το φόβο ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άσκησε κριτική στον Bρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί απίθανα και άλλα δημοψηφίσματα «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο». Θα πρέπει τώρα να αποδειχθεί γρήγορα ότι μετά την υπερψήφιση της εξόδου από την Ε.Ε. η Βρετανία θα τα πάει χειρότερα, «οικονομικά, κοινωνικά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη βδομάδα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών και τι πρέπει να γίνει με τους λαϊκιστές.

Ο Γιούνκερ επέκρινε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έκανε το δημοψήφισμα και τώρα παραιτήθηκε λόγω της ήττας, «διότι όταν κάποιος από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο καθυβρίζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να τον εκλάβει κανείς την Κυριακή ως πεπεισμένο Ευρωπαίο».

Εν τούτοις, το λεγόμενο Brexit δεν είναι η αρχή του τέλους κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναθέρμανση των επενδύσεων, στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών.

Εμμέσως έθεσε και θέμα παραίτησης του Βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ, αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς. «Είναι πρωτίστως θέμα του ιδίου του λόρδου Χιλ, τον οποίο εκτιμώ πολύ ως πεπειραμένο πολιτικό», είπε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγγυήθηκε πάντως την θέση εργασίας των χιλίων περίπου Βρετανών υπαλλήλων, «οι οποίο εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την Ευρώπη και όχι για την Μ. Βρετανία».