Ένα ατελείωτο πάρτι στήθηκε στην υπαίθρια… πίστα του σχολείου Γκαλαγκάλα. Ήταν η τελευταία ημέρα όπου οι ανάδοχοι παιδιών της αποστολής που διοργάνωσε η ActionAid Ελλάς θα βρίσκονταν στα εδάφη τους…

Newsbeast.gr, Αποστολή

Κείμενο: Βίκτωρας Μοντζέλλι

Φωτογραφίες: Σύνη Αστρά

Μετά από τέσσερις ημέρες σκληρής δουλειάς και πολλών εμπειριών, είχε φτάσει η ώρα να αποχαιρετήσουν οι Έλληνες εθελοντές τους νέους τους φίλους. Το χωριό φόρεσε τα καλά του.

Όπως… αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις, το παρόν έδωσαν και οι Αρχές του τόπου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης του Παντέρ, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας ήταν εκεί. Μπορεί και να ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε αυτό το ξεχασμένο μέρος της Ουγκάντας τόσοι επίσημοι.

ouganda02 ouganda03 ouganda04 ouganda05 ouganda06 ouganda07 ouganda08 ouganda09 ouganda10 ouganda11 ouganda12 ouganda13 ouganda14 ouganda15 ouganda16 ouganda17 ouganda18 ouganda19 ouganda20 ouganda21 ouganda22 ouganda23 ouganda24

Η αποχαιρετιστήρια ημέρα ξεκίνησε από νωρίς και ολοκληρώθηκε αργά. Παραδοσιακοί χοροί υπό τον ρυθμό αφρικανικών τυμπάνων για καλωσόρισμα, τη στιγμή που μεγάλα καζάνια πήραν φωτιά στην ύπαιθρο. Μερικές κότες περίμεναν υπομονετικά δίπλα στη φωτιά για να έρθει η ώρα τους.

ouganda25 ouganda26 ouganda27

Κάποιοι άλλοι είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν τον αγωνιστικό χώρο για τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα… Μικτή Γκαλαγκάλα-ActionAid Ελλάς. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι είχαν μαζευτεί ήδη στο χωριό. Ήταν, αναμφίβολα, το γεγονός των τελευταίων χρόνων για την περιοχή.

Οι κάτοικοι του Γκαλαγκάλα ήθελαν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους. Και το κατάφεραν με το πρόγραμμα που έφτιαξαν. Χοροί από γκρουπ γυναικών και παιδιών, παραδοσιακά όργανα, αφρικανικές κραυγές. Το αποχαιρετιστήριο πάρτι είχε τοπική ταυτότητα και ήταν απολαυστικό μέχρι τη στιγμή που οι πολιτικοί μίλησαν στον κόσμο.

ouganda28 ouganda29 ouganda30 ouganda31 ouganda32 ouganda33 ouganda34 ouganda35 ouganda36 ouganda37 ouganda38 ouganda39 ouganda40 ouganda41 ouganda42 ouganda43 ouganda44 ouganda45 ouganda46 ouganda47 ouganda48 ouganda49 ouganda50 ouganda51 ouganda52

Μέσα από τους κλισέ λόγους, που τελικά παντού ίδιοι είναι, βγήκε και κάτι θετικό. Η πολιτεία δεσμεύτηκε ότι θα φτιάξει στο σχολείο δύο επιπλέον αίθουσες, θα προσλάβει 8 δασκάλους και θα φέρει 58 θρανία ώστε τα παιδιά να μην κάνουν μάθημα στο πάτωμα.

Πριν έρθει η ActionAid Ελλάς στο Γκαλαγκάλα, το σχολείο ήταν απλά κοινοτικό, δηλαδή βρίσκεται εκτός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης. Πλέον είναι κυβερνητικό. Η εκπαίδευση στην περιοχή γύρισε σελίδα. Μια σημαντική εξέλιξη με ελληνική υπογραφή και σκληρή δουλειά από την ActionAid Ουγκάντας. Στο επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμες και οι τρεις αίθουσες για τις οποίες έβαλε τα θεμέλια η ελληνική αποστολή.

Πριν από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, προηγήθηκε ένας απολαυστικός ποδοσφαιρικός αγώνας. Η ομάδα… επιλέκτων του χωριού αντιμετώπισε την ομάδα της ActionAid Ελλάς.

ouganda53 ouganda54 ouganda55 ouganda56 ouganda57 ouganda58

Έξι άντρες και πέντε γυναίκες είχε η κάθε ενδεκάδα που έτρεξαν, ίδρωσαν, διασκέδασαν κάτω από τον αφρικανικό ήλιο. Τελικό σκορ; Αφού η ελληνική ομάδα έκανε τα στραβά μάτια, δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης και το ματς έληξε 1-1.

Ακολούθησε ένα μεγάλο υπαίθριο γεύμα. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από το… κέτερινγκ made in Uganda. Οι τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες, μπροστά από το έργο και την εξέλιξή του και μετά χορός σε δυτικό τέμπο.

ouganda59 ouganda60 ouganda61

Μια γεννήτρια -στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρικό φυσικά- τροφοδοτούσε με ρεύμα την κονσόλα του dj και τα μεγάλα ηχεία έδιναν τον ρυθμό.

Έλληνες και Αφρικανοί χόρευαν ανακατεμένοι…

ouganda62 ouganda63 ouganda64

ouganda65 ouganda66 ouganda67 ouganda68 ouganda69 ouganda70 ouganda71 ouganda72 ouganda73 ouganda74 ouganda75 ouganda76 ouganda77 ouganda78ouganda79ouganda80 ouganda81 ouganda82 ouganda83 ouganda84 ouganda85

Άνθρωποι κάθε ηλικίας διασκέδασαν με την ψυχή τους. Δύο στιγμές είχαν, όμως, μια ξεχωριστή αξία. Η μουσική έκπληξη της αποστολής της ActionAid Ελλάς προς τους ντόπιους και ο λόγος του Νίξον, του εκπροσώπου της ActionAid Ουγκάντας που είχε αναλάβει την οργάνωση της παραμονής μας στον τόπο του.

ouganda86 ouganda87

Οι Έλληνες εθελοντές προσάρμοσαν το τραγούδι «Ουσίες και οινοπνεύματα» με στίχους του εθελοντή Αναστάσιου Κώστα, εμπνευσμένους για όσα έζησαν αυτές τις ημέρες στο Γκαλαγκάλα και τη χώρα της Αφρικής. Το τραγούδησαν στον κόσμο, ενώ ακολούθησε και μετάφραση των στίχων στα αγγλικά και την τοπική διάλεκτο. Πριν από αυτό, ένα χορευτικό του «Ο πιο καλός ο μαθητής» του Γιώργου Ζαμπέτα, τους έδωσε ένα δείγμα ελληνικού χορού.

ouganda88

Ο λόγος του Νίξον, λίγο πριν την ολοκλήρωση της αποχαιρετιστήριας ημέρας, επικριτικός απέναντι στους πολιτικούς που είχε απέναντί του, αλλά και πολύ συναισθηματικός για όσα διαδραματίστηκαν εκεί όλες αυτές τις ημέρες. «Αν τώρα με βλέπετε συγκινημένο και δακρυσμένο, είναι επειδή βλέπω εσάς (Έλληνες) να είστε συγκινημένοι και δακρυσμένοι. Είναι μια ιστορική για όλους εμάς στιγμή. Πρώτη φορά ήρθαν στην Ουγκάντα εθελοντές για να βοηθήσουν. Σας ευχαριστώ φίλοι μου που βοηθάτε τους ανθρώπους μου. Το ταξίδι σας δεν είναι μάταιο…».

ouganda89 ouganda90 ouganda91

Μετά από λίγο, τα 47 μέλη της αποστολής κατηφόρισαν προς τα πούλμαν. Οι Αφρικανοί τους συνόδεψαν και δεν έπαψαν στιγμή να τους γεμίζουν με μοναδικά συναισθήματα. Ενας μεσήλικας αγκάλιαζε έναν προς έναν τους εθελοντές και τους ευχαριστούσε για όσα πρόσφεραν στο χωριό.

ouganda92

Η αποστολή της ActionAid Ελλάς άφησε το Γκαλαγκάλα. Ίσως να μην επιστρέψει ποτέ εκεί. Το άφησε, όμως, λίγο καλύτερο απ’ ό,τι όταν το «παρέλαβε»…