Ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Βρετανία, καθώς μετά από ολονύχτιο θρίλερ, το Brexit διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Bremain, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποχωρήσει μόνος του σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος υπέγραψαν επιστολή στήριξης στο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιστολή που υπογράφεται από 84 βουλευτές που είχαν ταχθεί με το στρατόπεδο του «Leave», μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει πλήρη στήριξη στο Βρετανό πρωθυπουργό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στέρτζον: Ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του εντός της Ε.Ε.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε η Στέρτζον.

Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προϊδεάζει ο Τζέρι Ανταμς

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Αρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.