Είναι «δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι» ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ληφθούν υπόψη οι δημοσκοπήσεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Εκτίμησε επίσης πως μια έξοδος από την ΕΕ δεν θα είχε «κανένα νόημα» για τη Βρετανία.

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς σήμερα να είμαστε αισιόδοξοι, γνωρίζουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελσίνκι από κοινού με τον φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σιπίλα.

«Εξακολουθεί να είναι 50/50, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε ωστόσο.

Η Βρετανία είναι «ένα κράτος-κλειδί της ΕΕ» και «το να βγει τώρα από αυτήν δεν θα είχε κανένα νόημα» ούτε για το Λονδίνο ούτε για τους ευρωπαίους εταίρους του, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε για τις «απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες» ενός τέτοιου σεναρίου.

Σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το Brexit αναδεικνύεται νικητής, με τη δημοσκόπηση του Ipsos-MORI να δείχνει ότι το στρατόπεδο των υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ προηγείται με 53% έναντι 47% εκείνου της παραμονής, ενώ η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Survation δίνει ποσοστό 52% στους υποστηρικτές της εξόδου και 48% στους υποστηρικτές της παραμονής.