Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι αποφάσισε να «γιορτάσει», σήμερα, την «ημέρα χωρίς φόρους» για να υπενθυμίσει στην ιταλική κοινή γνώμη ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο καταργήθηκε ο φόρος για την πρώτη ιδιόκτητη κατοικία, όπως και εκείνος για την μεγάλη πλειοψηφία των γεωργικών εκτάσεων και για τις αγροτικές αποθήκες στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος «πρόκειται για ένα μέτρο και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης το οποίο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη».

«Η μείωση αυτή των φόρων δεν έχει προηγούμενο, σε ό,τι αφορά το συνολικό της ύψος στην ιστορία των τελευταίων είκοσι ετών», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, καλώντας τα μέλη του κόμματός του να ενημερώσουν, σήμερα, λεπτομερώς τους πολίτες «με την πρέπουσα περηφάνια», οργανώνοντας σειρά από πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα.

Η κεντροδεξιά όμως υπενθυμίζει ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες οι Ιταλοί θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για τον φόρο των ακινήτων εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση και θεωρεί , κατά συνέπεια, ότι η σημερινή πρωτοβουλία του Ρέντσι είναι «άτοπη και μη ρεαλιστική».

«Είναι μόνον λόγια. Για πρώτη φορά, φέτος, οι φόροι μειώθηκαν και σχεδόν είκοσι εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα πληρώσουν σήμερα τον φόρο για το ιδιόκτητο σπίτι τους στο οποίο κατοικούν», απάντησε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, μέσω διαδικτύου.