Διαφημιστική εκστρατεία που προωθεί την χρήση των δημόσιων τουαλετών βάσει της ταυτότητας φύλου και όχι απαραίτητα βάσης του φύλου γέννησης, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ξεκίνησε η πόλη της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, ένα διαφυλικό πρόσωπο που έχει γεννηθεί αγόρι αλλά αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κορίτσι πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στις τουαλέτες των γυναικών και αντίθετα, τονίζεται στην διαφημιστική αυτή εκστρατεία.

«Να χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες που ανταποκρίνονται σε αυτό που είστε. Να ξεπεράσετε το μπλε και το ροζ» χρώμα, επισημαίνεται στις αφίσες που θα αναρτηθούν στα βαγόνια του μετρό, στις στάσεις λεωφορείων, τους τηλεφωνικούς θαλάμους όπως επίσης θα δημοσιευτούν και στις εφημερίδες που διανέμονται δωρεάν.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα προβληθούν δύο βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στο δημοτικό τηλεοπτικό δίκτυο NYC TV.

Πρωταγωνιστές στις αφίσες και τα βίντεο είναι Νεοϋορκέζοι διεμφυλικοί.

«Σε κανέναν δεν αξίζει να του αρνούνται την πρόσβαση στις τουαλέτες ή να βρίσκεται στο στόχαστρο διακρίσεων για αυτό που εκείνος αντιπροσωπεύει. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες σε συνάρτηση με την ταυτότητα του φύλου, χωρίς να τους ζητείται να δηλώσει ποιοι είναι ακριβώς, και αυτές οι διαφημίσεις υπενθυμίζουν αυτό το δικαίωμα» σχολίασε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.