Δεν είναι και λίγοι αυτοί που ονειρεύονται να βρουν μυθικά κειμήλια και πειρατικούς θησαυρούς ή έστω κάποιο μεγάλο μυστικό του παρελθόντος.

Άλλοι πάλι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν πολύ μακριά για να αποκαλύψουν τους θησαυρούς άλλων ένδοξων εποχών, ταξιδεύοντας στις εσχατιές του κόσμου για να φέρουν στο φως αρχαία κειμήλια.

Αν και κάποιες φορές τα πιο μυθικά αντικείμενα μπορεί να κρύβονται κάτω από τα πατώματα των σπιτιών μας, περιμένοντας καρτερικά αιώνες για να αποκτήσουν και πάλι ζωή…

Οι παγίδες των δαιμόνων που προστάτευαν τον βασιλιά Ιάκωβο Α’

ttsrososssreeeuusroserr1

Ο Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας είχε γνήσιο ενδιαφέρον για τη μαγεία και ο ίδιος είχε γράψει αρκετά πονήματα για τη δαιμονολατρία. Τόσο φοβόταν μάλιστα τη μαγεία που είχε πάρει σκληρά μέτρα εναντίον της, τιμωρώντας συγκεκριμένα τελετουργικά με θάνατο, εκεί στα χρυσά χρόνια της μαγείας του 17ου αιώνα. Πάμπολλα χρόνια μετά τον Ιάκωβο Α’, το 2014 συγκεκριμένα, η αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό Knole House της νοτιοανατολικής Αγγλίας αποκάλυψε ένα κειμήλιο που συνδεόταν με τον βασιλιά και τη φοβία του για τη μαγεία: μυστικά σκαλίσματα σε σανίδες κάτω από τα πατώματα της οικίας!

ttsrososssreeeuusroserr11

Τα αποκρυφιστικά σκαλίσματα έδιωχναν λέει τα κακά πνεύματα και απέτρεπαν οποιαδήποτε εισβολή δαιμόνων. Τα συγκεκριμένα σκαλίσματα είχαν μάλιστα φτιαχτεί για να προστατεύουν τον συγκεκριμένο βασιλιά, κατά την επίσκεψή του στο σπίτι το 1606. Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι παρά τις βασιλικές προετοιμασίες της κρεβατοκάμαρας για την έλευσή του στην οικία, o Ιάκωβος δεν πήγε τελικά ποτέ. Οι παγίδες των δαιμόνων έμειναν κάτω από το δάπεδο να θυμίζουν μια άλλη μακρινή εποχή…

Τα απόρρητα σχέδια του Β’ Παγκοσμίου

ttsrososssreeeuusroserr2

Ένα ξενοδοχείο της Αγγλίας είχε χτιστεί ως ιδιωτική οικία αλλά και κυνηγετικό καταφύγιο κατά τον 19ο αιώνα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετατράπηκε σε ακαδημία εκπαίδευσης ανώτατων στελεχών. Μεταπολεμικά, το κτίριο μεταμορφώθηκε σε ωραιότατο ξενοδοχείο, αν και στα έγκατά του έκρυβε αναπάντεχα κρατικά μυστικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν εντελώς συμπτωματικά το 2015.

Ήρθε λοιπόν στο φως ένας σάκος με απόρρητα στρατιωτικά ντοκουμέντα, τα οποία συζητούσαν διάφορα ευαίσθητα θέματα του πολέμου: από την καθημερινή οργάνωση των ταγμάτων και τις προετοιμασίες των στρατιωτών μέχρι κωδικοποιημένα μηνύματα. Ανάμεσά τους όμως κρυβόταν και ένα αξιοσημείωτο έγγραφο για την Απόβαση στη Νορμανδία!

ttsrososssreeeuusroserr22

Το έγγραφο ανέλυε τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εγκατάσταση των τηλεφωνικών καλωδίων από τον συμμαχικό στρατό και λογίζεται μεγάλης σημασίας για τους μελετητές της Απόβασης…

Το ουίσκι του παγκοσμίου φήμης εξερευνητή

ttsrososssreeeuusroserr3

Ήταν το 2007 όταν μπόλικα κιβώτια ουίσκι ανακαλύφθηκαν κάτω από το πάτημα ενός καταφυγίου της Ανταρκτικής που χρησιμοποιούνταν άλλοτε από τον ίδιο τον σερ Έρνεστ Σάκλετον, έναν από τους περίφημους εξερευνητές της παγωμένης ηπείρου. Τα μπαούλα, που είχαν ενταφιαστεί προσεκτικά μέσα στον παχύ πάγο, πιστεύεται ότι προέρχονται από την ιστορική αποτυχία του εξερευνητή να αγγίξει τον Νότιο Πόλο το 1907.

Τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη των κιβωτίων και έπειτα από γραφειοκρατικό κυκεώνα, μια ομάδα ερευνητών έβαλε στο χέρι πέντε φιάλες από το παμπάλαιο ουίσκι, το οποίο παρέμενε σε άψογη κατάσταση παρά τα 100 χρονάκια του. Η χημική ανάλυση έδειξε ότι το ουίσκι ήταν malt.

ttsrososssreeeuusroserr33

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, τα μπουκάλια επέστρεψαν στην Ανταρκτική, αν και η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ. Εμπορική εταιρία χρησιμοποίησε τα ερευνητικά δεδομένα για να φτιάξει ένα ουίσκι-αντίγραφο του Σάκλετον, το οποίο πωλείται πλέον ως «το ουίσκι του πραγματικού εξερευνητή»…

Ο μεγαλύτερος βίκινγκ θησαυρός που βρέθηκε ποτέ

ttsrososssreeeuusroserr4

Γύρω στο 870 μ.Χ., ένας πλούσιος Βίκινγκ έθαψε τα ζηλευτά υπάρχοντά του κάτω από το πάτωμα ενός κτιρίου στη σουηδική νήσο Γκότλαντ. Περισσότερα από χίλια χρόνια αργότερα, ένας αγρότης ανακάλυψε ένα ασημένιο νόμισμα στο χωράφι του, το οποίο τον οδήγησε τελικά σε άλλα 150 νομίσματα. Έναν χρόνο αργότερα, ομάδα ερευνητών αποκάλυψε μέσα σε μια κρύπτη τεράστια αποθέματα του θησαυρού, που χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος θησαυρός των Βίκινγκ που είχε ανασυρθεί ποτέ.

Το κομπόδεμα περιλάμβανε χιλιάδες αργυρά νομίσματα, δεκάδες ασημένιες ράβδους, εκατοντάδες κοσμήματα και περισσότερα από 20 κιλά μπρούντζου. Συνολικά, η αξία του εκτιμήθηκε στα 500.000 ευρώ. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο Γκότλαντ έχουν βρεθεί αρκετοί θησαυροί των Βίκινγκ θαμμένοι κάτω από πατώματα, καθώς η νήσος ήταν άλλοτε το κέντρο εμπορίου όλης της Σκανδιναβίας.

ttsrososssreeeuusroserr44

Ο αγρότης δεν κράτησε τον θησαυρό, καθώς το σουηδικό Δίκαιο τον παρέδωσε στο κράτος, αν και πήρε τελικά χρηματική αποζημίωση για τη μεγάλη ανακάλυψή του…

Τα δωμάτια πανικού για να σώζονται τα αφεντικά από τους εξοργισμένους εργάτες

ttsrososssreeeuusroserr5

Ο βρετανός μικρο-εφευρέτης John Heathcoat έκανε κάποιες βελτιώσεις σε μηχανήματα παρασκευής δαντελών και στις αρχές του 19ου αιώνα συνεργάστηκε με έναν βιοτέχνη για να ρίξει στο εμπόριο τα νέα προϊόντα. Το εργοστάσιό τους είχε όμως ένα μυστικό που παρέμεινε κρυμμένο για αιώνες.

Το 2006, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του κτιρίου, ένας εργάτης αποκάλυψε το μυστικό: μια σειρά από μικρά και σκοτεινά δωματιάκια πανικού, συνδεδεμένα με υπόγειες σήραγγες, κάτω από το πάτωμα του εργοστασίου. Τα δωμάτια ήταν εκεί για να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη τους σε περίπτωση που οι εργάτες είχαν άγριες διαθέσεις!

ttsrososssreeeuusroserr55

Είμαστε εξάλλου στα χρόνια των Λουδιτών, του κινήματος των υφαντουργών του 19ου αιώνα που χαλούσαν τα μηχανήματα των εργοστασίων για να μη χάσουν τη δουλειά τους από τις στρατιές των ανειδίκευτων εργατών. Οι Λουδίτες ενθάρρυναν τους εργάτες να εξεγερθούν κατά της Βιομηχανικής Επανάστασης και να καταστρέψουν τις μηχανές που έρχονταν ολοταχώς να τους αφήσουν χωρίς δουλειά.

Τα δωμάτια πανικού πρέπει μάλιστα να χρησιμοποιήθηκαν, καθώς ξέρουμε ότι το 1816 οι Λουδίτες επιτέθηκαν στο εργοστάσιο του Heathcoat και κατέστρεψαν περισσότερους από 50 βιομηχανικούς αργαλειούς…